2021. augusztus 12.
A tudomány önmagában nem menti meg a púpos delfineket

Kevesebb mint 500 Indiai-óceáni púpos delfin (Sousa plumbea) marad a dél-afrikai vizekben. A tudomány önmagában nem fogja visszahozni őket a kihalás széléről-számuk növeléséhez szükségünk van több érdekelt fél védelmére is.

Ezt állítja a SouSA Consortium, amely egy új és nagymértékben együttműködő formalizált hálózat, amely 17 tudósból és természetvédőből áll, 11 különböző intézményből (beleértve a tudományos köröket, a nem kormányzati szervezeteket) szerte Dél-Afrikában, összpontosít az ország védettségi állapotára a kevéssé ismert púpos delfin esetében, amely megtalálható a déli és keleti part mentén a False-öböltől a Kosi-öbölig. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség és a Dél-afrikai Emlősök Vörös Listája a púpos delfint az első, és a mai napig egyedüli veszélyeztetett tengeri emlősnek sorolta fel Dél-Afrikában. Ezért a Consortium emberei SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek) elemzést végeztek, hogy segítsenek azonosítani azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni e delfinek védelmének javítása érdekében. Az elemzést azért végezték el, mert a dél-afrikai vizeken élő fajokat érintő fenyegetések terjedelme, relatív ereje és kölcsönhatása továbbra is rosszul ismert, és az egyértelmű prioritási intézkedések meghatározása rendkívül nehéz.

“Bár a környezeti tényezők szinte biztosan szerepet játszanak a fajok számának csökkenésében a vizeikben, az egyedi fenyegetéseket és megoldásokat nehéz felismerni, mivel a dél-afrikai tengeri környezet jelentős változásokon megy keresztül, gyakran emberi tevékenységek, például a tengerparti tevékenységek következtében jelentős változások vannak a zsákmányfajok elterjedésében és elérhetőségében is” – mondja Stephanie Plön, a Stellenbosch Egyetem (SU) patológiai osztályának és a Port Elizabeth-i Bayworld kutatási és oktatási központ vezető szerzője és docense.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs