2017. március 02.
A thai gasztronómia titkai

Az ázsiai konyháról bizonyára mindenkinek a kínai ételek jutnak elsőként az eszébe, ám emellett ugyan olyan fontos szerepet kap a thai gasztronómia is. Lényegtelen, hogy a fogás csípős vagy szelíd, a thai ételekben keveredik az ősi keleti és a nyugati hatások. A thai ételek főalapanyaga a vízi élőlények, növények, valamint a fűszernövények.

[wp_ad_camp_1]

A thai konyhában buddhista vallás miatt a sütés és főzés során nem dolgoznak nagy, nehéz húsokkal. Legfőképp párolni, sütni, grillezni szokták, ám manapság egyre gyakrabban használják a hőkezelési módszereket is. Az intenzív ízű fűszerek helyett a citromfüvet és galangalt használják az ételek ízesítése során. A thai menü a tálalásban is különleges, hiszen a fogásokat egyszerre tálalják fel, azért, hogy a vendég ízlése szerint fogyassza el az ételt. A thai menü tartalmazza a levest, főételt, mely különböző érdekes fűszerekkel van ízesítve, valamint mártást, melyhez hal és zöldség tartozik. A fogások közötti harmóniára nagy hangsúlyt fektetnek, ezért egy csípős leves mellé mindig enyhén fűszerezett főételt szoktak tálalni.

A Tom Yam Goong fogás azért kiemelkedő a thai gasztronómiában, mert az étel különleges illatát az illatos fűszerek, citromfű, lime-levelek, galangal, valamint salottahagyma biztosítja, az erejéről pedig a chilis, halas szósz gondoskodik. Az ételt sok esetben szokták rizzsel együtt tálalni, mivel ebben a formában tökéletesen megfelel főételnek. A metélttészta, azaz a Pad Thai ételüket különböző módon és különleges ízesítésekkel tudják elkészíteni. A hagyományos metélttészta tofuval, babcsirával, hagymával és földimogyoróval készíthető el. Az, aki az ételt elfogyasztja ízlés szerint tehet rá halszószt, cukrot, chilit, vagy éppen törtmogyorót. A Thai gasztronómia nem az európai turisták kedveltje, hiszen nagyban eltér az európai gasztronómiai fogásoktól, de mindenképpen érdemes kipróbálni azt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs