2021. január 02.
A természetvédelmi siker új kihívásokhoz vezet a veszélyeztetett hegyi gorillák számára

A Scientific Reports ma megjelent tanulmánya arra utal, hogy új egészségügyi kihívások merülhetnek fel annak eredményeként, hogy a természetvédők sikert arattak a hegyi gorillák kihalásának témájában.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmányt a parazitafertőzések első fajfelmérését a hegyi gorilla teljes tartományában, egy nemzetközi tudományos csoport végezte a Cseh Tudományos Akadémia Gerinces Biológiai Intézetének vezetésével. Minden hegyi gorilla Ruanda, Uganda és Kongói Demokratikus Köztársaság teljesen védett nemzeti parkjában él, ahol a közelben élő sűrű emberi közösségek miatt a térbeli terjeszkedés lehetősége rendkívül korlátozott. Következésképpen, ahogy a védett területeken növekszik a gorilla népsűrűség, a fertőző betegségek iránti fogékonyságuk is megnőhet.

A Virunga hegyi gorilla populációja nem nőtt egységesen élőhelyén, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a különböző növénytípusokhoz kapcsolódó ökológiai viszonyok eltérőek. Ezenkívül a Virunga-hegység azon területein, ahol a legnagyobb növekedési ütem tapasztalható, a hegyi gorillák társadalmi struktúrájukban jelentős változásokat tapasztaltak, ami a csoportsűrűség háromszorosához vezetett. A helmintákhoz, a parazita férgek egyik típusához kapcsolódó klinikai gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket a hegyvidéki gorilla populációkban regisztráltak mind a Virunga-hegységben, mind a Bwindi áthatolhatatlan erdőben, és veszélyt jelenthetnek ezekre a veszélyeztetett állatokra. “A helmintákból származó gyomor-bélrendszeri betegség tipikusan tünetmentes a vadon élő főemlősöknél” – mondta Dr. Klara Petrzelkova első szerző, a Cseh Tudományos Akadémia vezető kutatója. “A tanulmány által megszerzett ismeretek elősegítik a veszélyeztetett főemlősök és kritikus élőhelyeik védelmének jövőbeli terveit”.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs