2016. február 02.
A terhesség alatti stressz hatása a babára

A stresszről már szinte mindenki tudja, hogy mennyire káros a szervezetre. Számos kutatás bizonyította, hogy gyengíti az immunrendszert, és sok betegség kialakulásában vagy súlyosbodásában is szerepet játszik. Miért lenne ez másképp a babák esetében. A kismama méhében élő születendő gyermek szervezetére ugyanolyan romboló hatással vannak a stresszhormonok, mint bármely felnőttre nézve.

[wp_ad_camp_1]

Azt már minden várandós tudja, hogy az anyaméhben megszerzett tapasztalatok nagy hatással vannak a magzatra. A baba érzi, amit mi érzünk, hallja a hangokat, érzi a simogatást. És ahogy ezek meg tudják nyugtatni, úgy a stresszhormonok őt is fel tudják zaklatni. A stressz pedig ennél sokkal többet is tesz. Ugyanis az első trimeszterben fellépő stressz vetéléshez vezethet, a későbbiekben pedig koraszüléshez és alacsonyabb testsúlyhoz. Ezen felül pedig kihat a magzat idegrendszerének a fejlődésére is. Azok a kisbabák, akiknek az anyjuk a terhesség alatt huzamosabb ideig élt át stresszt, sokkal többet sírnak újszülöttként, nehezebb őket megnyugtatni, de akár viselkedési zavarokhoz, fejlődésbeli elmaradáshoz is vezethet a dolog. Ezen gyerekek hajlamosabbak lesznek a kövérségre, cukorbetegségre és a szívproblémákra, de egyes kutatások a skizofréniával is kapcsolatba hozzák.

Nem kell azonban megijedni! Nem arról van szó, hogy semmilyen stresszhatás nem érheti a kismamákat, hiszen egyez helyzetekben egyszerűen nem is lehet azokat kikerülni. Mindaddig nincs probléma az idegességgel, amíg átmeneti, és csak néhány esetről van szó. A probléma akkor kezdődik inkább, amikor hosszan tartó, akár hetekig, hónapokig fennálló stresszes időszak következik be. Azonban jó tudni, hogy a születést követő gyakori testközelség, a szerető és nyugodt családi közeg felülírhatja az anyaméhben átélt rossz élményeket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs