2020. október 24.
A tengeri teknősök észlelésének csökkenése

A kutatók szerint az Egyesült Királyság és Írország partjainál észlelt tengeri teknősök száma az elmúlt években csökkent. Az Exeteri Egyetem tudósai több mint egy évszázadra (1910-2018) visszanyúló feljegyzéseket tanulmányoztak, és megállapították, hogy csaknem 2000 tengeri teknőst láttak, sodortak el vagy fogtak el.

[wp_ad_camp_1]

A rögzített megfigyelések az 1980-as és 1990-es években drámai módon megnövekedtek – valószínűleg annak köszönhető, hogy a természet iránti érdeklődés nagyobb és a jelentési rendszerek jobbak. A számok 2000 óta csökkentek, de ennek okai nem tisztázottak. „Sok tényező befolyásolhatja a látott tengeri teknősök számának változását” – mondta Zara Botterell, az Exeteri Egyetem és a Plymouth Tengeri Laboratórium munkatársa. “Az éghajlatváltozás, a zsákmányok rendelkezésre állása és a környezeti katasztrófák, például a 2010-es Deepwater Horizon olajszennyezés mind befolyásolhatják a teknősök számát és viselkedését. “Az Atlanti-óceán északi részén található tengeri teknősök populációja azonban nagyrészt stabil vagy növekszik, és a látszólagos csökkenés inkább a jelentések hiányát jelentheti, mint kevesebb teknős a tengerünkben. Ennek egyik oka az lehet, hogy kevesebb halászhajó van a tengeren, mint a múltban – és a halászok látják a leginkább a teknősöket. ”

Az Egyesült Királyságban és Írországban észlelt leggyakoribb teknősök a kérgesteknősök – 1910 óta az 1997-es észlelésből 1683-at tesznek ki. Úgy gondolják, hogy a kérgesteknősök az egyetlen tengeri teknősfajok, amelyek “szándékosan” ellátogatnak ezekre a vizekre, a felnőttek nyáron érkeznek medúza zsákmányuk miatt. Eközben a cserepesteknősöket (1910 óta 240) és Kemp ridley teknőseit (61) gyakrabban észlelik télen – valószínűleg áramlások miatt, mert a hideg vízben rekednek. Összesen hét tengeri teknősfaj létezik, a többi pedig sokkal ritkább az Egyesült Királyság és Írország vizein.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs