2016. január 08.
A téli sportok szépsége és veszélyei

Sokunknak a tél és hideg megérkeztével a sportolásnak vége szakad. Nincs többé a kinti kellemes időben futva vagy sétálva töltött egy-két óra, nem röplabdázunk vagy teniszezünk, vége a kerékpározásnak és görkorcsolyázásnak, és ráadásul már a kertészkedés sem játszik. Azonban sokan teljesen másképp látják ezt. Némelyek számára a téllel érkezik csak meg igazán a sportoláshoz való kedv. Ők azok, akik alig várják, hogy újra elővehessék az egész évben a szekrényben porosodott jégkorcsolyájukat, szánkójukat, sífelszerelésüket vagy snowboardjukat. Legnagyobb szépségük ezeknek a sportoknak talán pont abban rejlik, hogy időszakosak, és valóban nem hódolhatunk nekik az év akármelyik napján.

[wp_ad_camp_1]

A téli sportok szerelmesei valóban tudnak valamit, hiszen a hideg, téli levegő oxigéndúsabb is, és lássuk be teljesen más üdítő, tiszta levegőben sportolni. Ráadásul ez által nagyobb a terhelhetőségünk is, és így sokkal tovább hódolhatunk kedvtelésünknek, mint például a meleg nyári időben. És akkor még nem is beszéltünk a gyönyörű havas tájról, amely körbevesz minket. Már akkor, ha szerencsénk van. De sajnos akadnak évek, amikor alig esik egy kis hó nálunk. A síelés és snowboardozás szerelmesei pedig ekkor utazni kényszerülnek. De azért lássuk be, ez nem akkora kényszer, hiszen ki ne szeretne télen egy kellemes telelés alkalmával egy másik országban kikapcsolódni.

Azonban a téli sportoknak nemcsak szépségei, de veszélyei is vannak. Amennyiben nem készülünk fel eléggé ezekre a tevékenységekre, úgy elég könnyen a kórházban találhatjuk magunkat. Nagyon gyakoriak ugyanis a fej- és térdsérülések. Ezek pedig agyrázkódáshoz, de akár halálhoz is vezethetnek, „jobbik” esetben pedig azonnali műtétet igényelhetnek. Továbbá gyakoriak még a húzódások, bokaficamok és az alkartörések. Hogy végül kit mi ér, az függ erőnléttől, kortól és felkészültségtől is. Ha mi is hódolni szeretnénk a téli sportok egyikének, akkor tegyük meg a kellő óvintézkedéseket! Tartsuk testünket kordában egész évben, ne csak télen! Szerezzük be a kellő felszerelést, melyek védelmet is nyújtanak! Sajátítsuk el a megfelelő technikákat, mielőtt belevágnánk az önálló sportolásba! De még ezek után is legyünk mindig körültekintőek, figyeljünk magunkra, egymásra és a többiekre is! Ha így sportolunk, akkor valóban öröm lesz a tél, és nem pedig kínszenvedés.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs