2015. december 06.
A szerelem kémiája

Közös érdeklődési kör? Az együtt megélt események? Fizikai vonzódás? Ha arról van szó, hogy mi köthet össze két embert, a lehetőségek tárháza bizony végtelen. A működőképes párkapcsolat titkát mindenki szeretné tudni, hiszen ezzel elkerülhetőek lennének az olyan mellélövések, melyek akár életen át tartó sérüléseket okoznak.

[wp_ad_camp_1]

A szerelem az évezredek alatt költőket, művészeket ihletett meg, de a magunk életéből is mindannyian rendelkezünk olyan tapasztalatokkal, melyek az érzés elemi erejével kapcsolhatóak össze. Hogy nem mindig boldog és beteljesült, azzal is sokan tisztában vagyunk, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne találhatnánk olyan emberre, akivel a racionális érveken túl is összeköt valami megmagyarázhatatlan. Sokan csak a szerelem kémiájaként nevezik a dolgot,és kutatások is alátámasztották már, hogy a szerelem olyan reakciókat képes kiváltani, melyektől talán egészen más embernek tűnhetünk, mint amilyenek vagyunk. Az okok egyszerűek, ugyanis a hormonok hatására az agyban hasonló folyamatok játszódnak le, mint a drogfogyasztók esetében. S hogy miért múlik el a kezdeti varázs? Törvényszerű, hogy egy idő után még a nagy szerelemnek induló kapcsolatok is az unalom és a megszokás szintjére süllyedjenek? A szerelem valóban képes arra, hogy a sokak szerint az emberi természettől távoli monogámiát valóban a hétköznapok részévé tegye. Az érzésben lubickolva kevesen tudjuk elképzelni, hogy más partnernél keressük a gyönyört.

Ugyanakkor az is természetes, hogy az évek során megszokottá válik az egykori lángoló szerelem, de ha a mindennapok során a megértés, a szeretet és a másik iránti tisztelet is megmaradnak, akkor a hűség is belülről fakadó igény a szerelmesek számára. Kémia kétségtelenül kell a szerelemhez, hiszen ez adja meg azt a bizonyos pluszt, amelyre magyarázatot lehetetlen találni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs