2019. december 12.
A szemvizsgálat korán figyelmeztethet az Alzheimer-kórra

A jövőben egy orvos meg tudja majd mondani, hogy valaki az Alzheimer-kór felé halad, mégpedig nem méregdrága agyi vizsgálattal, hanem a szemvizsgálat során. Egy nap egy egyszerű szemvizsgálat segíthet megjósolni az Alzheimer-kór kezdetét. Az Ophthalmology Retina folyóirat új tanulmánya felvázolja a Duke Eye Centerben, Durhamban, NC-ben zajló kutatást.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók azt támasztották alá, hogy a retinában a véredények sűrűségének csökkenése az Alzheimer-kór kialakulását mutathatja. A kutatók több mint 200 embert vizsgáltak normális agyi funkcióval, valamint az Alzheimer-kórban szenvedőket is egyaránt. Az optikai koherencia tomográfiás angiográfiának (OCTA) nevezett technikát alkalmazták, amely nem invazív, és a retina minden rétegében véráramlást mutat. Dr. Sharon Fekrat, a Duke Eye Center szemésze és a tanulmány szerzője megjegyzi, hogy a véredényeket általában nem rutin szemvizsgálat során mérik. Elmagyarázza, hogy erre egy nem invazív technológiát alkalmaznak, amely percek alatt képes képet készíteni.

Lehetséges, hogy ezek a véredénysűrűség változások a retinában tükrözhetik az agy apró véredényeiben bekövetkező változásokat, talán mielőtt felismernénk a kognitív változásokat. Az Alzheimer-kórban szenvedők, az Alzheimer-kór előtt álló betegek és az enyhe kognitív károsodásban szenvedők között is különbségek mutatkoztak. Az orvosok nem tudják véglegesen diagnosztizálni az Alzheimer-kórt a halál előtt, de a patológusok képesek a boncolás során vizsgálni az agyszövetet, és azonosítani a betegség jellemzőit. Jelenleg az orvosoknak olyan teszteket kell futtatniuk, amelyek mérik a memória, a figyelem, a számolás, a nyelv és a problémamegoldó képességeket, mielőtt az Alzheimer-kór valószínű diagnózisára kerülhetnek. Néhány orvosi vizsgálat is segíthet kizárni az egyéb feltételeket. Ezek általában a szokásos orvosi vizsgálatokat és az agyi vizsgálatokat is magukban foglalják.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs