2020. május 08.
A szem váratlan jelet küld az agynak

A biológiai tankönyvek évtizedek óta kijelentik, hogy a szem az aggyal kizárólag egyfajta jelző úton keresztül kommunikál. De egy új felfedezés azt mutatja, hogy néhány retina idegsejt „más utakon jár”.

[wp_ad_camp_1]

Az új kutatás, amelyet a Northwestern University vezet, úgy találta, hogy a retinaeuronok egy részhalmaza gátló jeleket küld az agynak. A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a szem csak gerjesztő jeleket küld. Az északnyugati kutatók azt is megállapították, hogy a retina idegsejtjeinek ez a részhalmaza részt vesz a tudatalatti viselkedésben, például a cirkadián ritmusoknak a fény/sötét ciklusokkal való szinkronizálásában és az összehúzódásában az erős élénk fények esetén. Ha jobban megértjük, hogyan működnek ezek az idegsejtek, a kutatók új útvonalakat fedezhetnek fel, amelyek révén a fény befolyásolja viselkedésünket.

“Ezek a gátló jelek megakadályozzák, hogy a pupilla összehúzódjon gyenge fényviszonyok között. Ez kell a megfelelő látáshoz és a napi működéshez” – mondta a Tiffany Schmidt, a kutatás vezetője. “Úgy gondoljuk, hogy eredményeink teret adnak annak megértéséhez, hogy miért annyira érzékeny a szemünk fényre, és hogy tudatalatti viselkedésünk miért viszonylag érzéketlen a fényre.” A vizsgálat elvégzéséhez Schmidt és csapata blokkolta a gátló jelátvitelért felelős retina idegsejteket egy egér modellben. Amikor ezt a jelet blokkolták, a tompított fény hatékonyabban váltotta ki az egerek cirkadián ritmusát. “Ez arra utal, hogy a szemnek olyan jele van, amely aktívan gátolja a cirkadián ritmusok átrendeződését, amikor a környezeti fény megváltozik, ami váratlan volt” – mondta Schmidt. “Ennek azonban van értelme, mivel a szem nem akarja átállítani magát a környezeti fény/sötét ciklus kisebb zavaraihoz, csak azt akarja, hogy erre a hatalmas beállításra akkor kerüljön sor, ha a fény valóban erőteljes.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs