2021. augusztus 28.
A stresszhez kapcsolódó hajhullás valós probléma lehet

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ez az év stresszesebb volt, mint a legtöbb eddigi. Sajnos ez az extra stressz okozhat mellékhatásokat, köztük olyat is, amit soha nem akarunk hallani: a hajhullást.

Ha észrevette, hogy nagyobb hajszálak jönnek ki a fejbőréből, vagy abnormálisan vékony hajfoltok jelennek meg a fejbőrön, akkor stressz okozta hajhullástól szenvedhet. De ez nem jelenti azt, hogy a haja végleg kihull. A Harvard Egyetem kutatói által készített és a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a stressz valójában hajhulláshoz vezet, de szerencsére nem tartós ez az állapot. Ya-Chieh Hsu, a Harvard őssejt- és regenerációs biológia docense és a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta, hogy laboratóriumával azt kívánja megvizsgálni, hogy a stressz hogyan befolyásolja az őssejtbiológiát és a szövetbiológiát.

A kutatók azt találták, hogy a krónikus stresszben szenvedő egerekben a szőrtüsző őssejtek – olyan sejtek, amelyek sokféle sejtté fejlődhetnek és javítósejtekként is működhetnek – sokáig nyugalmi fázisban maradtak, és nem regenerálták a szöveteket. Mi az oka? A kortikoszteron, a fő stresszhormon, amelyet az egerek mellékveséi bocsátanak ki, a stressz hatására emelkedett. A megnövekedett kortikoszteron szint közvetlenül érintette a dermális papillát, amely a szőrtüsző alatti sejtek csoportja, és aktiválja az őssejteket. Normális esetben a dermális papilla aktiválja a szőrtüsző őssejtjeit és a haj újbóli növekedését eredményezi. Az emberben a szervezet stressz hatására kortizolt bocsát ki. Ezt szem előtt tartva Hsu és csapata arra a következtetésre jutott, hogy a stressz közvetlenül befolyásolja az emberek hajnövekedését. Függetlenül attól, hogy stresszoldó tevékenységet folytat, növeli a testmozgást vagy felzárkózik a normál alvás állapotához, a stressz csökkentésének módszereinek megtalálása rengeteg hosszú távú előnnyel jár, beleértve a hajnövekedést is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs