2020. október 01.
A sport és az emlékezet együtt járnak

A sport és az emlékezet kéz a kézben járnak. Ha a sport jót tesz a testnek, akkor úgy tűnik, hogy jó az agy számára is. A sportfoglalkozás utáni memória teljesítményének kiértékelésével a Genfi Egyetem (UNIGE) idegtudósai bebizonyítják, hogy egy intenzív, akár 15 perces kerékpáros testmozgás javítja a memóriát, beleértve az új motoros készségek elsajátítását is. Hogyan?

[wp_ad_camp_1]

Az endokanabinoidok hatása révén valósul meg, ezek olyan molekulák, amelyekről ismert, hogy növelik a szinaptikus plaszticitást. Ez a tanulmány, amelyet a Scientific Reports folyóiratban lehet elolvasni, kiemeli a sport erényeit az egészség és az oktatás szempontjából egyaránt. A neurodegeneráció memóriára gyakorolt ​​hatásainak csökkentését célzó iskolai programok és stratégiák valóban profitálhatnak ebből. Nagyon gyakran, közvetlenül egy sporttevékenység – különösen például a futás vagy a kerékpározás után – fizikai és pszichológiai jólétet érez. Ez az érzés az endokannabinoidoknak, a test által fizikai megterhelés során termelt kis molekuláknak köszönhető. “A vérben keringenek és könnyen átjutnak a vér-agy gáton. Ezután kötődnek a sejtreceptorok specializálódásához és kiváltják ezt az eufória érzést.

Ezenkívül ugyanazok a molekulák kötődnek a hippocampus receptoraihoz, amelyek a memória feldolgozásának fő agystruktúrái, “- mondja Igloi Kinga, Sophie Schwartz professzor laboratóriumának oktatója az UNIGE Orvostudományi Kar Alap Idegtudományi Tanszékén, aki ezt a munkát vezette. “De mi a kapcsolat a sport és az emlékezet között? Ezt akartuk megérteni” – folytatja a nő. A sport ​​hatásának tesztelésére a tudósok egy 15 fiatal és egészséges férfi csoportot kértek fel, akik nem voltak sportolók, hogy végezzenek memória tesztet a testmozgás három körülményében: 30 perc közepes kerékpározás után, 15 perc intenzív kerékpározás után, valamint pihenőidő után.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs