2020. november 02.
A sokoldalú koronavírus antitest kiindulópont lehet a szélesebb hatású vakcináknál

Még a COVID-19 járvány előtt az Egyesült Államokban a legtöbb ember már koronavírusban szenvedett, bár sokkal kevésbé volt veszélyes. Ennek oka, hogy a SARS-CoV-2-vel azonos családban legalább négy koronavírus okozza a nátha néven ismert jóindulatú, mégis bosszantó betegséget.

[wp_ad_camp_1]

A Nature Communications új tanulmányában a Scripps Research tudósai azt vizsgálták, hogy az immunrendszer korábbi megfázást okozó koronavírusoknak való kitettsége hogyan befolyásolja a COVID-19 elleni immunválaszt. Ennek során felfedeztek egy keresztreaktív koronavírus antitestet, amelyet a COVID-19 fertőzés során váltottak ki. A megállapítások segítenek egy olyan vakcina vagy antitestkezelésben, amely a legtöbb vagy az összes koronavírus ellen hat – mondja Raiees Andrabi, vezető kutató, az Immunológiai és Mikrobiológiai Tanszék kutatója. “A világjárvány előtt gyűjtött vérminták vizsgálatával és a COVID-19-ben szenvedő emberek mintáinak összehasonlításával sikerült meghatározni azokat az antitesteket, amelyek keresztreakciót adtak jóindulatú koronavírusokkal, valamint a SARS-CoV-2-vel”.

A későbbi tesztekben az antitest semlegesítette a SARS-CoV-1-et, a SARS-t okozó koronavírust vagy súlyos akut légzési szindrómát is. “Meg tudtuk állapítani, hogy ezt a típusú keresztreaktív antitestet valószínűleg egy olyan memória B sejt termeli, amely kezdetben egy koronavírusnak van kitéve, amely a náthát okozza, majd COVID-19 fertőzés során visszahívják” – mondja Andrabi. A memória B sejtek az immunrendszer elengedhetetlen részei. “Emlékeznek” a kezdeti betegségfenyegetésekre, és évtizedek óta keringhetnek a véráramban, majd készen állnak arra, hogy visszahívják őket, ha a fenyegetés ismét jelentkezik. Ezek a sejtek felelősek a megcélzott antitestek termeléséért. A felfedezés fontos lépés lehet a koronavírus elleni vakcina esetleges kifejlesztésében, amely képes lenne megvédeni a jövőben megjelenő lehetséges koronavírusokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs