2020. december 20.
A rövidlátás összekapcsolódik a rossz alvással

Az ausztráliai Flinders Egyetem új kutatása szerint a rövidlátással küzdő embereknél az alvás minősége rosszabb, mint a normál látásúaknál. A tanulmány azt jelzi, hogy a rövidlátó embereknél késleltetettebb a cirkadián ritmus és alacsonyabb a melatonin termelés, az agyban szekretált hormon, amely az éjszakai alvás szabályozásáért felelős, összehasonlítva a normál látásúakkal.

[wp_ad_camp_1]

A rövidlátás által érintett emberek ismerik a frusztrációt, mivel csak közelről, látják jól a tárgyakat, messziről viszont nem. Dr. Ranjay Chakraborty optometrista, a Flinders Egyetem Gondoskodó Jövő Intézetének munkatársa szerint a tanulmány kiegészíti a cirkadián ritmus megzavarása és a rövidlátás kialakulása közötti lehetséges összefüggés egyre növekvő bizonyítékát.

“A cirkadián ritmus és az alvás zavara a mesterséges fény megjelenése, valamint a fénykibocsátó elektronikus eszközök olvasáshoz és szórakozáshoz való használata miatt több területen is elismert egészségügyi problémává vált, de a szem egészségére gyakorolt ​​hatását még nem vizsgálták alaposan.” – mondja. “Ezek az eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy az optimális alvás és a cirkadián ritmus nemcsak az általános egészségi állapot, hanem a jó látás szempontjából is elengedhetetlen.” A Flinders University Sleep Institute intézménnyel együttműködve végzett tanulmányban a melatonin cirkadián időzítését és termelését mérték mind a myopia, mind a normál látású embereknél. Minden résztvevő egyetemista volt, húszas éveikben. A melatonin az agy tobozmirigye által kiválasztott hormon, hogy fenntartsa a test alvás-ébrenlét ciklusát és a cirkadián ritmust. A melatonint hamarosan a sötétség kezdete után állítjuk elő, 2–4 óra között amikor tetőzik a váladékunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs