2016. november 08.
A rock and roll életérzés

A történelem során többször is előfordult, hogy a globális szinten mindent és mindenkit megrázó időszakokat követően, felütötte a fejét egy-egy zenei irányzat, amely aztán az egész világot felrázta mély álmából. Így volt ez az első világháború után, amikor a jazz meghódította az emberiséget, amikor a filmipar szárnyalni kezdett és a fiatalok fellázadtak a társadalmi normák ellen és féktelen szórakozásban kezdtek.

[wp_ad_camp_1]

A második világháború természetesen megint rengeteg gondot és bajt szakított számos ország nyakába, de a zene ez alkalommal is az emberek segítségére sietett. Az ötvenes évektől ugyanis elindult hódító útjára a rock and roll, amit bárhogyan is próbáltak volna sokan sokféleképpen megállítani, végül mindahányan csúfos kudarcot vallottak! A rockzenében főleg a gitároknak jutott hatalmas szerep, ezen belül is a legforradalmibb újítás az elektromos gitár volt. A rock bölcsője egyébként az Amerikai Egyesült Államok volt, ahol a feketék zenéjének tartott blues és az Európából érkező telepesek country zenéjének sajátos egyvelegeként látott napvilágot egy teljes új, kedélyeket felborzoló irányzat. A dallamok jóval egyszerűbbek voltak, mint az akkora már kevésbé divatosnak számító jazz-nóták dallamai, az egyszerű ritmusok, a különböző típusú gitárok, valamint a dob gyakori és vehemens használata azonban a tizen- és huszonéves generációt teljesen lenyűgözte.

Az ötvenes évek megint csak az önfeledt szórakozást hozták magukkal, ami azonban az idősebb korosztálynak a legkevésbé sem tetszett. A rock zene tiltólistára került, a rádiókban sem volt szabad ezeket a dalokat játszani, az volt ugyanis a közvélekedés, hogy ez a fajta muzsika rossz hatással van a fiatalok erkölcseire, valamint rengetegen komolyan úgy gondolták, hogy önmagában a zene képes züllött semmirekellőkké változtatni az egyébként jóravaló kamaszokat. Ebben az időszakban valóban nagy volt a lázadozás, azonban ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a rock pogány, istentelen zenének lett kikiáltva, amelytől a szülők és a média egyaránt tiltotta az ifjakat, akik természetesen a tiltás eredményeképpen még inkább megkedvelték ezt a zenei stílust!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs