2021. február 02.
A púpos bálnák megfigyelése

Nehéz közvetlenül megfigyelni a tengeri állatok ökológiáját, mivel életük nagy részét víz alatt töltik. A közelmúltban azonban a nehezen megfigyelhető tengeri állatok ökológiájával kapcsolatos tanulmányokat végeztek az úgynevezett biológiai naplózás módszerével.

[wp_ad_camp_1]

Ez a módszer magában foglalja a kamera csatlakoztatását az állathoz és a viselkedésükhöz és környezetükhöz kapcsolódó környezeti információk rögzítését. Különböző típusú adatok rögzíthetők és mérhetők, és ezek az információk felhasználhatók olyan szempontok megértésére, mint az állatok viselkedése és a búvárélettan. Ezek az adatok magukban foglalják a mélységet, az úszási sebességet, a gyorsulást (amely felhasználható az állat testtartásának és részletes mozgásának megértésére), a hangzást, a pulzusszámot és a GPS (Global Positioning System) helyadatokat. Különösen a kamerák hatékony eszközök, mivel lehetővé teszik a kutatók számára, hogy megtekinthessék az egyes állatok környezetét, ami viszont segít megérteni az állat viselkedését. A kamera korlátozott látótere azonban mindeddig problémát jelentett az állattartó kamerák esetében.

Például a púpos bálnához (Megaptera novaeangliae) rögzített kamerával végzett kutatás feltárta, hogy ha a versenytárs jelen lenne, a bálna gyorsan elmozdulna az etetési helyektől. A versenyző azonban a kamera korlátozott terjedelme miatt nem volt látható, ezért csupán feltételezték a jelenlétét. Ezért nagy látószögű lencsével rendelkező fényképezőgépre van szükség az állat teljes környezetének filmezéséhez. Ez a kutatás a púpos bálnára összpontosított, amely a bálna fajt vizsgálná, amely a világ minden táján megtalálható az óceánokban. A biológiai naplózás segítségével a kutatók többet megtudtak a púpos bálnák táplálkozási szokásairól, bár keveset tudunk pihenő viselkedésükről.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs