2023. január 16.
A petrezselyem egészségügyi előnyei

A magyar konyhában a petrezselyem nagyon régóta megállja a helyét, leveleit elsősorban levesekhez, salátákhoz vagy kulináris dekorációhoz használják. A növény nem állt távol azoktól az emberektől, akik az ókorban természetes gyógymódokat készítettek, és ma is használják bizonyos egészségügyi problémák kezelésére.

A petrezselyem gazdag fehérjében, C-vitaminban, béta-karotinban, aktív illóolajokban, flavonoidokban, vasban, kalciumban, foszforban, mangánban, kénben, inozitban és K-vitaminban. A petrezselyemben található vitamin-, ásványianyag- valamint antioxidáns-komplex erős hadseregként hat számos betegség ellen. A petrezselyem fogyasztása erősíti az immunrendszert, ezért értékes a vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzések elleni kezelések során. A petrezselyemnek vizelethajtó hatása is van, elősegíti a víz kiürülését a szervezetből és tisztítja a veséket. Ha krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenved, a petrezselyem rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni annak súlyosbodását. A nyersen vagy főzve fogyasztott petrezselyemlevél fluidizálja a vért és elősegíti annak agyi keringését, kitágítja az artériákat, megakadályozza a vérrögök kialakulását és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A petrezselyem elsősorban főzéshez használható, de nyersen olyan ételek ízesítésére is, mint a levesek, tészták, sült burgonya, szószok és egyebek, viszont semmiképp nem szabad forralni. Ha petrezselyemgyökeret használunk akkor a sárgarépához hasonlóan levesbe vagy pörköltbe is megfőzhetjük. A petrezselyem teaként is fogyasztható. A nagy mennyiségű petrezselymet tartalmazó turmixok és zöldlevek nem csak ízletesek, de nagyon egészségesek is, így nem ártana legalább egyszer egy héten elkészíteni ezeket a tápláló italokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs