2022. március 25.
A penész és a műanyag ablak

A közel múltban nem reprezentatív felmérések arra világítottak rá, hogy minden negyedik magyar ember allergiás valamire. Az allergének elsősorban a légutakon keresztül kerülnek a szervezetbe. Naponta körülbelül tíz-tizenöt köbméter levegőt szívunk be, melynek során por, szmog és virágporszemcsék is a szervezetbe kerülnek.

Műanyag ablak elsősorban azért népszerű, mert kiválóan funkcionál és esztétikus. Egy jól záródó műanyag ablak nem csupán a hőszigetelésben jelent segítséget, hanem hangszigetelőként is funkcionál, ami nagy segítséget jelent, ha zajos környéken él. A por mellett a penészgomba megjelenése is komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Valószínűleg Ön is látott már olyan ablakot, melynek felületéről télen lecsorgott a víz. A csordogáló víz akár a falon is végigfolyhat, különösen akkor, ha nem fűt és szellőztet megfelelően. A következmények nem csupán a felázott falak lesznek, hanem a penészgomba megjelenése is. A penészgombák allergizálhatnak, ami azt jelenti, hogy irritálhatják a tüdőt, az orr nyálkahártyát, a szemet, a torkot és a bőrt.

Előfordulhat, hogy a fal az ablakcserét követően kezd el penészedni. Ennek oka nagy valószínűséggel nem az új nyílászárókban keresendő, hiszen a jól funkcionáló, megfelelően kiválasztott és beépített műanyag ablak légmentesen zár, jól hang- és hőszigetel. Az ablakcsere után megszűnik a pára és a penész, kivéve abban az esetben, ha a falszerkezetben hiba van. A legjobb megoldás az volna, ha az ablakcserével együtt a fal szigetelése is megtörténne. Ez viszont gyakran nem megoldható, ezért érdemes egy szellőztető beépítésével orvosolni a problémát. Az okos szellőztető szerkezet minden lakásban jó megoldásnak bizonyul, ahol többen élnek. Bővebb információkat a bb-ablak.hu weboldalon talál!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs