2021. szeptember 22.
A paradicsom tárolása (és hűtése)

Ha a paradicsomot soha nem hűtötte le (azaz ha maga termesztette, vagy olyan mezőgazdasági termelői piacon vásárolta meg, amelyben megbízik, akkor szezonban): távolítsa el a szárakat, és az éretlen paradicsomot fejjel lefelé tárolja egy tányéron vagy vágódeszkán szobahőmérsékleten, amíg teljesen megérik.

Azonnal fogyassza el a teljesen érett paradicsomot. Hűtse le az el nem fogyasztott, teljesen érett paradicsomot, de tálalás előtt hagyja szobahőmérsékletre felmelegedni. Ennek a folyamatnak a felgyorsítása érdekében szeletelje fel őket még hidegen – a szeletek sokkal gyorsabban felmelegszenek, mint egy ép gyümölcs. Egy tanulmány szerint, amelyet olvastunk, a három napnál nem hosszabb ideig tartó hűtés az optimális. A hűtőszekrény hideg – hidegebb, mint a paradicsomhoz ideális. Ez alapvető tény, és ez az a tény, amelyen a “soha ne hűtse a paradicsomot” szabály alapul. De ez a szabály nem ismeri el a valós helyzetet, amely bonyolíthatja a dolgokat. Azt sem ismeri fel, hogy nem minden paradicsomot érint egyformán a hűtés.

Tehát a következőket kell tudnia: Hagyja a paradicsomot a lehető leghosszabb ideig szobahőmérsékleten, különösen akkor, ha még nem teljesen érett. Ha azonban elérték a csúcsukat és teljesen érettek, akkor azonnal meg kell enni, vagy hűtőszekrényben kell tartani őket. A hűtőszekrény nyerhet Önnek egy kis időt, mielőtt a paradicsom elkezd bomlani és végül elrothadni – ez megtörténhet néhány órával a paradicsom megérése után is sajnos. A hűtött, érett paradicsom pedig megállja a helyét és jobban ízlik, mint az, amelyet szobahőmérsékleten kívül hagytak, különösen, ha hagyjuk, hogy a hűtőben való pihenés után visszatérjen a szobahőmérsékletre, mielőtt elfogyasztaná. Ezért tehát nem érdemes azokra hallgatni, akik azt mondják, hogy a paradicsom hűtése nem egészséges.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs