2017. február 18.
A pajzsmirigy alulműködés jelei és kezelése

Pajzsmirigy alulműködés során a szervezetbe nem termelődik elég pajzsmirigy hormon. Ezek a hormonok befolyásolják szinte az összes szervrendszert, ezért az alulműködés jelei többféleképpen jelentkeznek. A tünetek nem csak a pajzsmirigy alulműködést képviselik, ezért egy nehezen meghatározható betegség.

[wp_ad_camp_1]

A pajzsmirigy alulműködés tünetei eleinte bujkálóak, mivel először fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Ezután jelentkezik az étvágytalanság közbeni súlygyarapodás, és talán ebből a tünetből lehet a legkönnyebben felismerni a pajzsmirigy alulműködést. A beteg legtöbbször fázik, és a testszőrzet elkezd ritkulni. Sajnos a betegség tünetei kihatnak a szellemi működésre is, mivel romlik a hallás, és a memória. Veleszületett pajzsmirigy alulműködés során is ezek a tünetek a jellemzőek, de meg jelentkezhet sárgaság, köldöksérv kialakulás. Ha betegséget nem kezelik, megakadályozza a csontfejlődést, és károsítja az idegrendszer fejlődését. Az összes tünet jelentkezésekor nagy esély van rá, hogy pajzsmirigy alulműködés a probléma forrása, de ha csak a tünetek fele jelentkezik, akkor nehezebb lesz a kivizsgálás.

A betegséget hormonpótlással kezelik, ami legtöbb esetben élethosszig tart. A hormonpótlás egy gyógyszeres kezelés, melynek adagját orvos állapítja meg, attól függően, hogy a betegség milyen stádiumba van, és a beteg életkorának, egészségi állapotának függvényében. Nem gyógyítható a betegség, de a kezelés igénybevételével teljesen tünetmentes lehet az érintett személy. A pajzsmirigy alulműködést nem tudja megelőzni, de a folyamatos vizsgálatok, szűrések által idejében észlelheti a betegséget, így kevesebb kellemetlenséget, fájdalmat kell elszenvednie! Mindig figyeljen oda a jelekre és ha hasonló tüneteket észlel azonnal forduljon háziorvosához!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs