2021. február 06.
A Paco Rabanne története

Francisco Rabaneda Cuervo (született 1934. február 18.), közismertebb nevén Paco Rabanne, baszk származású spanyol divattervező, aki a hatvanas évek francia divatvilágának elragadó példaképévé vált.

[wp_ad_camp_1]

Rabanne 1934. február 18-án született a baszk Pasajes városában, Gipuzkoa tartományban. Apját, republikánus ezredest, a spanyol polgárháború idején a ferences csapatok kivégezték. Rabanne édesanyja fő varrónő volt Cristóbal Balenciaga első couture házában, Boszkországban, Donostiában, és Rabanne egész családját elköltöztette, amikor a spanyol polgárháború miatt 1937-ben Párizsban megnyitotta a Balenciagát. Az ötvenes évek közepén Párizsban, miközben építészetet tanult a l’École Nationale des Beaux-Arts-nál, Rabanne pénzt keresett Dior és Givenchy divatvázlatainak elkészítésével, valamint Charles Jourdan cipővázlatainak elkészítésével, ennek ellenére munkát vállalt Franciaország legelső vasbeton fejlesztőjénél is, August Peretnél, ahol több mint tíz évig dolgozott ott.

Pályafutását a divatban azzal kezdte, hogy ékszereket készített a Givenchy, Dior és Balenciaga számára, majd 1966-ban megalapította saját divatházát. Nem szokványos anyagokat, például fémet, papírt és műanyagot használt fémmintáihoz, valamint különös és kirívó kivitelekhez. Françoise Hardy nagy rajongója volt Rabanne terveinek. A fr: Tour 1996-on és az ebből eredő Live à Bercy-nél Mylène Farmer énekesnő Rabanne-t viselt élő koncertjein. 1968-ban elkezdett együttműködni a Puig illatgyártó céggel, amelynek eredményeként a vállalat forgalmazta a Rabanne parfümöket. 1976-ban a társaság parfümgyárat épített a franciaországi Chartres-ban. A parfümök azóta is világhírűek és férfiak és nők hosszú évek óta vágynak arra, hogy saját Paco Rabanne parfümöt birtokoljanak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs