2020. december 28.
A női meddőség

A meddőség sajnos egyre gyakrabban okoz problémát a gyermekre vágyó párok életében. Hátterében hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai pszichológiai vagy immunológiai okok állhatnak. Meddőségről akkor beszélünk, amikor természetes úton egy éven keresztül történő rendszeres nemi élet mellett sem sikerül teherbe esni. Az is meddőség, amikor a terhesség egy bizonyos pontig jut csak el és ott több alkalommal is spontán vetéléssel megszűnik.

[wp_ad_camp_1]

Hazánkban a párok körülbelül 15-20 százaléka hiába próbálkozik a teherbe eséssel. A női meddőség leggyakoribb okai a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, rendellenes peteérés, a megemelkedett prolaktin szint, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, korai menopauza és kismedencei összenövések. Meddőség gyanújánál a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, nőknél nőgyógyászati és laboratóriumi vizsgálattal, ultrahangos vizsgálattal, vagy sebészeti eljárással történik a vizsgálat.  A női termékenységet a petesejtjeik mennyisége és minősége is nagyban befolyásolja, ami harmincöt éves kor után romlani kezd. A női petesejtek száma születésünktől fogva állandó, nem keletkeznek újabbak, így a menstruációk alkalmával számuk folyamatosan csökken.

A hormonális problémák gyakori akadályai a teherbe esésnek. Ilyen esetben a peteérés nem történik meg, emiatt nem történhet meg a megtermékenyülés. ennek oka lehet a luteinizáló hormon magas szintje, amire az ovulációs rendellenességek 75 százaléka visszavezethető, Ez az oka a policisztás ovárium kialakulásának is, amikor a megérni nem képes tüszők folyadékkal megtelve cisztává alakulnak, tíz vagy annál is több cisztát létrehozva. A petefészek elzáródása is gyakori anatómiai probléma, ami nemi úton terjedő fertőzések, vagy gyulladásos megbetegedések miatt alakulhat ki. Mivel nincs tünete, így sokszor nem is sejti a páciens, hogy miért nem tud teherbe esni. Az endometriózis során a méhszövet méhen kívül növekedésnek indul, a hormonális ciklus következtében hegesedés, gyulladás, majd meddőség is kialakulhat. Ha több, mint egy éve nem sikerül a várva várt gyermekáldást elérni, mindenképpen fontos kivizsgáltatnunk magunkat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs