2021. október 16.
A népi gyógyászat kincsei: mézes fokhagyma

A népi gyógymódokról mindannyian hallottunk már. Nagyanyáink máshogy kezelték a különböző bajokat, betegségeket. Inkább a természetes alapanyagokat alkalmazták, akár kombinálva, hogy akár köhögést, akár megfázást, vagy másféle betegséget gyógyíthassanak. A ház körül található dolgokat, mint a fokhagymát, mézet, vöröshagymát hívták segítségül.

Ilyen különleges, de teljesen hétköznapi összetevőkből álló, gyógyító hatású készítmény a mézes fokhagyma is. Ez a kombináció egyaránt alkalmas betegségek megelőzésére, valamint – antibakteriális és gombaellenes hatásának köszönhetően – légúti megbetegedések kezelésére, illetve egyes gombás fertőzések gyógyítására is. A fokhagyma ezek mellett értisztító, valamint értágító hatással is bír. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, csökkentheti a vér LDL-koleszterin-szintjét, az úgynevezett rossz koleszterineket célozva. Ismert és közismert jelentős antioxidáns hatása is, mely az immunrendszert erősíti. Megfelelően alkalmazva vérnyomáscsökkentő, illetve véralvadásgátló hatása is ismert.

Hogyan tudjuk összepárosítani a mézet és a fokhagymát? Vajon milyen íze lesz? A fokhagyma alapvetően karakteres, jellegzetes szaggal, csípős ízhatással párosul. Azonban a kellemetlenebb „mellékhatásoktól” megszabadulhatunk, ha a következő trükköket követjük. A megpucolt fokhagyma gerezdeket egyszerűen bele kell tuszkolni egy kisebb üvegbe, majd rácsorgatni a mézet, és le kell fedni az üveget. Ezután érdemes néhány hétre eltenni a kamrába. Ez idő alatt a fokhagyma sötét színt kap, sötétre festi a mézet is. A folyamat következtében egészen folyóssá is válik. Megromlani biztosan nem fog, erre mind a méz, mind a fokhagyma önmagában garancia. Akkor jó, ha már egész sötét, szinte szójaszósz-jellegű színe lesz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs