2021. december 14.
A Neon Pothos termesztése és gondozása

A pothos egyik legnépszerűbb és legszembetűnőbb fajtájaként a neon pothos (Epipremnum aureum ‘Neon’) olyan szobanövény, amely minden bizonnyal feldobja otthona bármely sarkát. A trópusi Salamon-szigeteken őshonos pothosznak ezt a lenyűgöző változatát a neonzöld, szív alakú levelek és a szőlő növekedési szokása jellemzi. A legjobb az egészben az, hogy a neon pothosokat könnyű ápolni – így kiválóan alkalmasak kezdőknek vagy azoknak, akik nem olyan ügyesek a növénygondozásban.

A közönséges aranypothosok sokféleségeként a neon pothos minden része mérgezőnek minősül a macskákra, kutyákra és az emberekre, ha lenyelik, és óvatosan kell eljárni ezekkel a növényekkel, ha házi kedvencek vagy kisgyermekek vannak otthonában. Ezek a fényes pothosok kevés karbantartást igényelnek és könnyen gondozhatók. Alkalmazkodni tudnak számos fényviszonyhoz, és bár nagyra értékelik a rendszeres öntözést, könnyen visszahúzódnak, ha időnként elfelejti meglocsolni őket. Beltéri termesztés esetén a neon pothos akár 10 láb hosszú szőlőt is növeszthet, így bár ezeknél a trópusi szőlőknél nincs szükség metszésre, érdemes időnként megmetszeni a növényt, hogy kordában tartsa méretüket.

A neon pothos természetesen erdei aljnövényzetként nő, és sokféle részleges fényviszonyhoz alkalmazkodik. Ennek ellenére az erős közvetett fény a legjobb a levelek élénkségének megőrzése és a száras növekedés elkerülése érdekében. Összességében a neon pothos nem válogatós a talaj tekintetében, amíg a talaj vályogos, nedves, de jó vízelvezető. A normál szobanövény talaj jól használható ezekhez az alacsony karbantartást igénylő növényekhez; vagy ha úgy érzi, valamivel szellősebb keveréket hozhat létre, ha egy rész szobanövény talajt, egy rész perlitet és egy rész orchidea kérget kombinál, hogy olyan vaskos, szerves talajkeveréket kapjon, amelyet pothosai imádni fognak. Az öntözések között hagyja kiszáradni a talaj felső 2-3 hüvelyknyi részét, majd alaposan öntözze meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs