2016. március 10.
A naprendszerünk bolygói

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) XXVI. kongresszusán olyan döntés született, mely megváltoztatta eddigi nézeteinket az égitestek státuszát illetően. Az ott létrehozott bizottság úgy nyilatkozott, hogy csak akkor beszélhetünk bolygóról, ha ő maga nem csillag, de csillag körül kering, és nem tartozik szervesen hozzá más bolygóhoz. A Naprendszer vizsgálatakor csillagászati egységekről beszélünk a hatalmas távolságok meghatározására. A bolygók a csillagokhoz képes korongnak látszanak a távcsövön keresztül figyelve, nem pontszerű képződmények. Valamennyi egy irányban mozog a Nap körül, a Nap tömegvonzása tartja meg őket az ellipszispályákon.

[wp_ad_camp_1]

A megnevezés körüli élénk viták és javaslatok 2006. augusztus 24-én végleges döntést eredményeztek, ennek megfelelően immár csak 8 bolygóról beszélhetünk a Naprendszerben. A távoli Plútó kegyvesztett lett, mert a tudósok rájöttek, hogy az égitesteknek sokféle típusa van. Nem mindegyik bolygó tehát bolygó, erre a következtetésre jutottak a különleges szimpóziumon. Hivatalosan a Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz a kiemelt, a feltételeket teljesítő favorit égitest, míg a Plútót lefokozták törpebolygóvá. A Kuiper-övben keringő kis planéta jellemzőinek kutatása máig tart, a bolygószerű objektumokhoz sorolható, akárcsak az üstökös magok, kentaurok és egyéb kisbolygók. A Naprendszer okozhat még meglepetéseket, hisz a felfedezések száma végtelen. Az új tankönyvek már a megváltozott álláspontot képviselik, sokan mégis nehéz szívvel mondanak le a Disney filmstúdiót is megihletett Plútó eredeti státuszáról.

Az IAU közleménye szerint 8 nagy és 3 törpebolygóval kell immár beérnünk, a holdak, az üstökösök, a meteorok, illetve a bolygóközi anyagok szomszédságában. Stabil, bonyolult rendszert alkotnak; rendszeres, meghatározott időtartamú változások függvényében befolyásolják az éghajlatot s ezen keresztül az életlehetőségeket. A Naprendszer osztályozása nem egyszerű és nem végleges, azonban leszögezhetjük: minden égitest a maga nemében páratlan és csodálatos. A csillagászok célja, hogy jól elkülöníthető kategóriákat állítsanak fel, de jelenlegi tudásunk egyelőre sajnos, kevés e törekvések megvalósításához.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs