2013. január 02.
A munkáltató kötelességei a munkavédelemben

A munkavédelem egy igen fontos eleme a munkavégzésnek, ahol a munkáltató, a munkavállaló és az állam is szerepet játszik. Sajnos több esetben is előfordul, hogy súlyos baleset történik, mert nincsenek megfelelően betartva az előírások, nem megfelelően biztosított a környezet, ami mind a munkáltatót terheli.

[wp_ad_camp_1]

A munkáltató legfőbb kötelessége egy biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet, illetve munkavégzés kialakítása és természetesen a megvalósítás módjának a meghatározása is, a megfelelő jogi szabályok betartása mellett. Meg kell teremtenie tehát azokat a személyi és tárgyi feltételeket, amelyek mellett lehetséges a biztonságos munkavégzés, ám arra is különös figyelmet kell fordítani, hogy nem csak az ott dolgozókat, hanem bárkit, aki a munkaterületen tartózkodik biztonságban lehessen tudni. Az eszközöket, amelyeket az alkalmazottak használnak, szintén úgy kell megtervezni, hogy ha azt rendeltetésük szerint használják, ne történhessen baj, azaz maximális biztonságot tudjanak nyújtani szervezett munkavégzés esetén.

Hogy minden megfelelően történjen és a legkevesebb esély sem legyen a baleset kialakulására a munkáltatónak többek között ügyelnie kell arra, hogy a munkavállalót időben értesítse egy-egy feladatról a megfelelő utasítások kíséretében, rendszeresen ellenőrizze, hogy minden rendeltetés szerűen történik-e, új technológia bevezetése előtt időben értesíteni a munkavállalót és a megfelelő szerveket és folyamatosan ellenőrizni a védőfelszereléseket is.

Minden munkavállalónak szem előtt kell tartania a legfontosabb szabályokat, amelyek törvényileg meg vannak határozva ahhoz, hogy ne történjen baj és baj esetén a legkevesebb felelősség terhelje. Előfordulhat ugyanis, hogy a munkavállaló figyelmetlensége okozta a bajt, viszont ha nincs minden tökéletesen betartva, nem az előírás szerint történik a munkáltató is felelős lesz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs