2021. augusztus 09.
A mosómedve különösen veszélyezteti a földön fészkelő madarakat Észak-Európában

A finnországi kacsafajok rosszul járnak, a fajok több mint fele különböző mértékben veszélyeztetett, és a feltételezett okok között idegen ragadozók szerepelnek. Egy új tanulmány igazolja a gyanút. A Finnországi Helsinki Egyetem és a dán Aarhus Egyetem három éven át végzett kísérleteiben a vadon élő kamerák rengeteg képet rögzítettek a finn és dán kutatók által létrehozott mesterséges fészkeket megelőző idegen fajokról.

Több mint 400 tenyésztett tőkéstojást tartalmazó mesterséges fészket hoztak létre, amelyek közül nagyjából 290 Finnország déli részén található. A fészkeket természetes kacsafészkelési környezetben építették. Finnországban a mosómedve (Nyctereutes procyonoides) gyakoribb fészkelő ragadozó volt, mint a vörös róka, bár Dániában a helyzet megfordult, ami valószínűleg tükrözi a fajok helyi relatív bőségét. “A mosómedve volt a leggyakoribb emlős ragadozó Finnországban minden vizsgált környezetben. A várakozásoknak megfelelően a mosómedve pusztított fészket a partvonalakon, de meglepően gyakran a vizes élőhelyekhez közeli erdőkben is” – mondja Sari Holopainen, a Finn Múzeum posztdoktori kutatója.

A vadon élő kamerákból kiderült, hogy sok fészket több ragadozó is felkeresett. A fészket gyakran a szarvasfélék vették észre először. Alkalmanként tojást törnek a fészekben, ami az emlős ragadozókat vonzza a helyszínre. Amerikai menkék és mosómedvék gyakran látogatták meg a fészket, amelyet korábban mások készítettek.  Az összetört tojások nyomot adnak az emlős ragadozóknak, ami viszont veszélyt jelent mind a tojásra, mind a nőstény kacsákra. Más szóval, egy változatos ragadozó közösség meghaladhatja fajainak összegét ” – mondja Holopainen. Környezetük hasznosítása szempontjából a mosómedve sok tekintetben sokoldalúbbnak bizonyult, mint az őshonos fajok.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs