2021. november 06.
A Monstera Peru termesztése és gondozása

A Monstera Peru (Monstera karstenianum) egyedülálló lombozatának és könnyű gondozásának köszönhetően egyre népszerűbb a szobanövények kedvelői körében. Más monstera fajtákkal ellentétben a Monstera Peru nem fejleszt fenestrált leveleket, hanem vastag leveleit mély gerincszerű textúra (hasonlóan néhány peperomiához) és sötétzöld szín jellemzi. Ez a kis szörnyeteg növény ritkán nő 6-8 lábnál magasabbra beltérben, és a levelek körülbelül 9 centiméter hosszúak.

Bár nehéz beszerezni őket, a Monstera Peru meglepően alacsony karbantartást igénylő növény, amely beltéri környezetben fejlődik. Kevesebb fényt és vizet igényel, mint a monstera nemzetség más fajai, és lassú növekedéséről is ismert, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy egyhamar kinövi a teret, mint a Monstera deliciosa. Epifitaként a Monstera Peru természetesen felfelé ívelő növekedési szokással rendelkezik, és jól érzi magát, ha támasztékkal, például mohaoszlopon vagy rácson keresztül mászik fel. Ennek ellenére dönthet úgy is, hogy a Monstera Peru-t függő kosárban vagy cserépben termeszti, és hagyja, hogy a lombozat lefelé haladjon. Míg a Monstera Peru virágzik, ha szabadban termesztik, rendkívül ritka, hogy beltéren virágozzon – ezért ne essen pánikba, ha nem lát virágzást a növényén, ez normális.

Meglepő módon a Monstera Peru nem igényel túl sok fényt ahhoz, hogy beltéren boldoguljon. Az északi fekvésű ablak, amely több órányi erős, közvetett fényt kap, tökéletes ezeknek a trópusi aljnövényeknek. Kerülje azokat a helyeket, ahol közvetlen napfény éri, mivel a Monstera Peru vastag levelei könnyen érzékenyek a leégésre és a perzselésre. Epifitaként a monstera peru a legjobban dús, levegős, jól vízelvezető talajban érzi magát. Egy rész kókuszrost, egy rész orchidea kéreg és egy rész perlit keveréke tökéletes mennyiségű vízelvezetést, nedvességmegtartást és tápanyagtartalmat biztosít ezeknek a növényeknek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs