2023. január 04.
A mogyoróvaj fogyasztásának előnyei

A földimogyoróvaj a mandulavajjal és a kesudióvajjal együtt egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is, így nem ártana megismerni a mogyoróvaj fogyasztásának előnyeit, de azt is, hogyan fogyaszthatja, és hogyan hozhatja ki belőle a maximumot.

Röviden: a mogyoróvaj csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegség és az Alzheimer-kór kockázatát. Hatékony a vérnyomás csökkentésében és a gombás fertőzések kezelésében is. Figyelembe véve, hogy 100 g mogyoróvaj több mint 25 gramm fehérjét tartalmaz, a mogyoróvaj fontos fehérjeforrásnak számít. Az elfogyasztott fehérjék aminosavakká alakulnak, és felhasználják a sejtek helyreállítására, de a sejtregenerációra is. A mogyoróvaj egészséges zsírjai versenyeznek az olívaolajban lévőkkel. Ez a vaj többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokat is tartalmaz. Mivel telítetlen zsírok, nem károsítják a szívet, és még a “rossz” LDL-koleszterinszintet sem csökkentik. A mogyoróvaj telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az inzulinrezisztenciára. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak mogyoróvajat, kisebb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

A mogyoróvaj rengeteg vitamint tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Egyrészt az A-vitamin jótékony hatással van a látásra, míg a C-vitamin erősíti az immunrendszert. Másrészt a mogyoróvaj E-vitamin tartalma megakadályozza a zsírlerakódásokat az artériákban. Az epekő kialakulását elsősorban az elhízás, a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek vagy a fogamzásgátlók okozzák. Egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen mogyoróvajat fogyasztó nőknél kisebb az epekő kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztanak mogyoróvajat. A földimogyoróvajról úgy tartják, hogy fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően elősegíti a fogyást azáltal, hogy elősegíti a jóllakottság érzését.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs