2021. február 28.
A Mexikói datolyauborka

Rengeteg gyönyörű zöldség termeszthető a kertben, de ha van olyan, amelyet érdemes aranyosnak nevezni, az a mexikói datolyauborka. Mexikóban sanditának hívják őket, ami kicsi görögdinnyét jelent.

[wp_ad_camp_1]

Botanikailag a mexikói datolyauborka (Melothia scabra) nem uborka és nem datolya. Bár a nagyobb uborkacsalád (Cucurbitaceae) tagja, a mexikói datolyauborkák egészen más nemzetségben találhatók, mint az igazi uborka vagy a datolya. Ezek egyedülálló ropogtatással és uborkaszerű, enyhén csípős ízzel rendelkeznek, ami kiválóan alkalmas nyers étkezéshez, gyors savanyúságok készítéséhez, salsa vagy saláták adalékaként, vagy akár italok köreteként. A mexikói datolyauborkát általában közvetlenül a kertbe vetik, miután minden fagyveszély elmúlt. A magok 7–14 nap alatt kicsíráznak és kihajtanak, érettségüket 60–70 nap alatt érik el. Ezek a növények lassan és rendszertelenül csírázhatnak, ezért a legjobb, ha olyan magvakból indulunk ki, amelyek beltérben vannak, ahol jobban szabályozhatjuk a talaj nedvességét és hőmérsékletét. Ültesse el a magokat három-négy héttel az utolsó fagypont előtt. Használjon biológiailag lebomló edényeket, hogy elkerülje a gyengéd gyökerek megzavarását, amikor a növényt később átülteti a kertjébe.

Ültessünk edényenként két-három magot steril cserepes edénybe, 1/2 hüvelyk mélyre. Tartsa nedvesen a talajt 70 fok Fahrenheit hőmérsékleten. Akár 14 napig vagy tovább is eltarthat, amíg kicsíráznak, ezért legyen türelmes. Miután a palánták megjelennek, vékonyítsuk őket cserepenként egy növényre. Három-öt héttel a magok ültetése után, amikor a palánták legalább 2 hüvelyk magasak, keményítsük őket, majd ültessük át a kertbe, miután minden fagyveszély elmúlt. Helyezze a növényeket legalább 2 láb távolságra egymástól. A mexikói datolyauborkák közel sem annyi helyet foglalnak el, mint a többi zöldség, de mégis jó ötlet rácson vagy drótkerítésen termeszteni őket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs