2022. október 08.
A Medve-barlang titkai

Az Apuseni-hegység szívében, élénk erdők és impozáns kőfalak mögött megbúvó Medve-barlang Románia egyik leglátogatottabb látnivalója. Nevét a benne talált ősi barlangi medvekövületekről kapta, így a barlang a történelem előtti idők mélyére engedi a látogatókat.

A Bihar megyei Chișcăuban található Medve-barlangot 1975. szeptember 17-én fedezték fel véletlenül, amikor a helyi bányászok egy igénytelen márványfalat dinamitáltak. Az egyik bányász, Traian Curta volt az első ember, aki betette a lábát az újonnan felfedezett barlangba. Bejárhatta a galériákat egészen a Nagyteremig, amely korábban eonok óta zavartalanul feküdt. A következő öt évben a barlangot feltérképezték, világítótestekkel és sétányokkal látták el, így a turisták a környezet megzavarása nélkül látogathatják meg. A Medve-barlang teljes hossza 1,5 kilométer, ebből 521 méter tudományos rezervátumként védett. Az egész világon ismert természeti csoda három fő galériát és négy csarnokot tartalmaz. A galériákat a benne látható látnivalók alapján sejtetően nevezték el: Medvék Galéria, Emil Racoviță Galéria (a román tudósról és barlangkutatóról elnevezett) és Tudományos Galéria.

A Medve-barlang egyedülálló Romániában és Európában, köszönhetően a lenyűgöző szépségű sziklaképződményeknek, valamint a régóta kihalt barlangi medvék megkövesedett maradványainak. Öt teljes barlangi medve csontvázat fedeztek fel 1984-ben a Bears’ Gallery-ben. A körülbelül 100 000 évvel ezelőtt kihalt barlangi medvék (Ursus Spelaeus) egészen más, mint a mai medvefajták, súlyuk elérte a tonnát, és félelmetesen négy méter magasak voltak. amikor a hátsó mancsukon állnak. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem szeretne beleütközni egy ilyen vadállatba, amikor egy barlangban próbál menedéket találni. Az Emil Racoviță Galéria a leghosszabb a barlangban. A galéria végén, egy lélegzetelállító, 30 méter mély gödör után található a Tudományos Galéria. A Tudományos Galériába csak tapasztalt barlangászok léphetnek be.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs