2021. február 05.
A macskagyökér növény

A macskagyökér (Nepeta cataria) egy gyakori gyógynövény, amely Észak-Amerika nagy részén virágzik és nagyon könnyen termeszthető. Bár valószínűleg hallotta, hogy a macskagyökér miatt a macskák spiccesek lehetnek, nem biztos, hogy tudja, hogy ez a hatás öröklődő tulajdonság, és nem érinti az összes macskát.

[wp_ad_camp_1]

A macskagyökér 3–4 láb magasra nő, tollszerű, halványzöld lombja és a virágának kis fürtjei tüskén nőnek. A menta család tagja, a macskagyökér ételekben és növényi gyógymódokban is használatos. Például a Nepeta cataria leveleiből és virágaiból készített tea állítólag enyhíti a köhögést. A macskagyökér növényekből kivont olajat még a természetes szúnyogriasztókban is használják. A macskagyökér növények Észak-Amerika különböző részein honosodtak meg, és valószínűleg újratelepülnek, ahol nem évelőek. Valójában sok kertész úgy találja, hogy a macskagyökér túl gazos és agresszív ahhoz, hogy tájain termessze. Ez a lágyszárú évelő tavasszal vagy ősszel ültethető. Gyors termesztő, és egyetlen szezonban elérheti a 2-3 láb magasságot.

Ha macskagyökér-termesztést tervez, macskája vagy saját maga számára, ne feledje, hogy a macskagyökérnek különféle típusai vannak, és hogy az összes gyakori típus invazív. Ez azt jelenti, hogy átvehetik a kert felett az irányítást – még akkor is, ha nem zavarják meg a macskája elméjét. Macskagyökér ültethető a kertben tavasszal vagy ősszel, magból vagy növényekből. Két-három hét múlva kihajt, ha magból indul ki. A növények visszavágása az első virágzás után elegendő időt hagy arra, hogy teljesen újra növekedjen és újra virágozzon. A Nepeta egyes fajai el fognak terjedni, hacsak nem tesznek intézkedéseket annak megakadályozására, hogy ezt megtegyék. A macskagyökér növények befogadásához és formálásához gyakran vágjon belőlük, hogy amíg növekednek, sűrű, jó alakú növényeket kapjon. A növény virágzásának megakadályozása érdekében egyszerűen csípje le a növény tetejét, amikor a virágok kialakulni kezdenek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs