2015. október 02.
A levendula

A levendula hihetetlen népszerűségre tett szer az utóbbi években. Néhány esztendővel korábban gyakorlatilag azt sem tudtuk, hogyan fest ez a növény, ma pedig a csapból is a levendula folyik. De minek köszönhető ez a hihetetlen popularitás?

[wp_ad_camp_1]

Magyarország területén számos levendula birtok működik, amelyek nem csak termesztik ezt az illatos növényt, hanem különböző programokat is szerveznek a levendula rajongói számára. Mert bizony tényleg rajongókról beszélhetünk, akik a „szedd magad” programok keretében örömmel dolgoznak a földeken.

A levendula birtokokon vagy a közelükben rendszerint működik kis ajándékbolt, ahol  a legkülönfélébb szuvenírek és használati tárgyak sorakoznak. Ezekben rendszerint minden megtalálható, ami szemnek és szájnak ingere. Kevesen tudják, de a levendulából szörpöt, fagylaltot, szappant és ezeregy különböző terméket állítanak elő, így a népszerűsége nem véletlen.

A levendulamezőiről ismert franciaországi Provence gyakorlatilag ezeknek az illatos növényeknek köszönheti, hogy fellendült a turizmusa. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ minden tájáról érkeznek látogatók, akik meg szeretnék tekinteni a lilán hullámzó mezőket. Az egyébként is gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Provence a francia levendulák igazi paradicsoma.

Tudni kell, hogy a világon többféle levendulát termesztenek, amelyek kinézetükben is eltérhetnek egymástól. Magyarországon a keskenylevelű levendulát általában francia levendulaként emlegetjük. A fajták megnevezése között van némi keveredés, hiszen a szakirodalom az általunk ismert francia levendulát angol levendulaként tartja számon, mi magunk pedig az egyik hibridre értjük az angol levendula kifejezést. Ez a két faj meghatározó és általában ezekkel találkozhatunk a hazai termesztésben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs