Ha a kulináris gyógynövényekre és fűszerekre gondolunk, könnyen tévedhetünk azokról a felhasználásokról, amelyeket a társadalom gondolt nekik. Sokakat éppúgy használnak gyógyászati tulajdonságaikra, mint arra, hogyan ízesítsék az ételeket. Másokat az illatipar választott, és kézszappanjaink és potpourri kosarak illatosítására használták fel őket. Nézzük tehát, miért olyan jó a levendula.
[wp_ad_camp_1]
A levendula is erre a sorsra jutott, de rengeteg szakács küzdött meg azért, hogy kortárs konyhánkban is megmaradjon ez a nagyon fontos fűszernövény. És jó okkal tették ezt, hiszen a levendula egy robusztus és sokoldalú gyógynövény, ugyanolyan jellegzetes, mint a rozmaring, jól alkalmazható édes és sós felhasználásra is egyaránt. A levendula íze és aromája azonnal felismerhető, ami tökéletes váratlan kulináris gyógynövénnyé teszi. Legjellemzőbb párja a tejtermék, legyen az tejszín, puding vagy vaj. A pogácsa, a muffin, a keksz, a fagylalt és a cukormáz kiváló jelölt kis mennyiségű levendulához. Kíméletes, de határozott levendula gazdag ízeken és textúrákon túrázik, miközben nagyon szükséges ízemelést biztosít számukra.
Ugyanezen okból jól működik a mézzel, és ha egyetlen virágból szüretelt mézet használ, a levendula csodákra képes abban, hogy kiemelje azt az ízt. Használhatja citrusfélékkel kombinálva is, ahogyan az egyszerű narancs-levendulás mézvajban is, de a legjobb, ha pogácsára kenjük. De nem csak desszertekhez való viszont a levendula. Ésszerű használat esetén a levendula hihetetlen tavaszi érzetet kelthet egy ételben. Forgassuk bele a padlizsánba, dobjuk meg néhány sült zöldséggel vagy használjuk valamilyen tésztához. Használhatja grillezett bárány pácolásához (különösen félelmetes ily módon) vagy sós lében pácolt sertésszelethez is.