2021. február 21.
A levendula hatásai és gasztronómiai jelenléte

Ha a kulináris gyógynövényekre és fűszerekre gondolunk, könnyen tévedhetünk azokról a felhasználásokról, amelyeket a társadalom gondolt nekik. Sokakat éppúgy használnak gyógyászati ​​tulajdonságaikra, mint arra, hogyan ízesítsék az ételeket. Másokat az illatipar választott, és kézszappanjaink és potpourri kosarak illatosítására használták fel őket. Nézzük tehát, miért olyan jó a levendula.

[wp_ad_camp_1]

A levendula is erre a sorsra jutott, de rengeteg szakács küzdött meg azért, hogy kortárs konyhánkban is megmaradjon ez a nagyon fontos fűszernövény. És jó okkal tették ezt, hiszen a levendula egy robusztus és sokoldalú gyógynövény, ugyanolyan jellegzetes, mint a rozmaring, jól alkalmazható édes és sós felhasználásra is egyaránt.  A levendula íze és aromája azonnal felismerhető, ami tökéletes váratlan kulináris gyógynövénnyé teszi. Legjellemzőbb párja a tejtermék, legyen az tejszín, puding vagy vaj. A pogácsa, a muffin, a keksz, a fagylalt és a cukormáz kiváló jelölt kis mennyiségű levendulához. Kíméletes, de határozott levendula gazdag ízeken és textúrákon túrázik, miközben nagyon szükséges ízemelést biztosít számukra.

Ugyanezen okból jól működik a mézzel, és ha egyetlen virágból szüretelt mézet használ, a levendula csodákra képes abban, hogy kiemelje azt az ízt. Használhatja citrusfélékkel kombinálva is, ahogyan az egyszerű narancs-levendulás mézvajban is, de a legjobb, ha pogácsára kenjük. De nem csak desszertekhez való viszont a levendula. Ésszerű használat esetén a levendula hihetetlen tavaszi érzetet kelthet egy ételben. Forgassuk bele a padlizsánba, dobjuk meg néhány sült zöldséggel vagy használjuk valamilyen tésztához. Használhatja grillezett bárány pácolásához (különösen félelmetes ily módon) vagy sós lében pácolt sertésszelethez is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs