2020. június 27.
A legnépszerűbb turisztikai látványosságok Thesszalonikiben

Thesszaloniki, vagyis a második legnagyobb város Görögországban Kr. E. 315-ig nyúlik vissza, és Közép-Macedónia fővárosa volt. Thesszaloniki több ezer év alatt elérte a bizánci, paleokrisztikus, római, ókori görög, oszmán és zsidó eredetű ikonikus épületek nagy gyűjteményét. A fesztiválok és a kultúra élénk központjaként ismert, és Görögország egyik legeredményesebb éjszakai élete van itt.

[wp_ad_camp_1]

A Galerius (vagy Kamara) boltív valószínűleg Thesszaloniki legkülönlegesebb római szerkezete. Ez Thesszalonikiben a Fehér Torony mellett, az egyik legnépszerűbb látnivaló. A boltívet Galerius császár ezzel akarta megünnepelni a szanszidi perzsa elleni győztes hadjáratot 298-ban, valamint a fővárosuk, Ctesiphon elfoglalását. A boltív eredeti formájában négy fő oszloppal és négy másodlagos oszloppal rendelkezett. Manapság csak két fő oszlop és egy másodlagos oszlop áll fenn, ami látogatható. A látogatók továbbra is láthatják a gyönyörűen faragott harci sorozatokat a boltív fennmaradó oszlopain.

Thesszaloniki legrégebbi emlékműve, a Rotunda egy hatalmas, kerek épület, amely először egy római templom, majd egy keresztény templom volt, azután pedig egy mecset. Falai több mint 6 méter (20 láb) vastagok, és ez az egyik oka annak, hogy ellenálltak Thesszaloniki földrengéseinek. A hengeres szerkezet 306-ban épült egy nagy palotakomplexum részeként, Galerius római császár rendelése alapján. Az is lehet, hogy mauzóleumának szánták, vagy valamivel valószínűbb az, hogy templom lett volna eredetileg. Az épületet templomként használták több mint 1200 évig, amíg a város az oszmánok kezébe nem került. 1590-ben Ágios Georgios templomát mecsetté alakították át. Szerencsére az addig életben maradt mozaikokat ez az átalakulás nem sértette tovább; egyszerűen átfestették őket. Három vallás kiszolgálása után a Rotunda múzeummá vált.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs