2020. június 20.
A legizgalmasabb Pompejii romok

Kevés régészeti lelőhely nyújt vonzóbb utazási élményt, mint az olaszországi Nápolytól délkeletre fekvő Pompeji  romjai. 79-ben az észak-afrikai Köztársaságban kitört a Vesuvius vulkán, amely a római várost 12 méter finom hamuval borította, amely közel 1700 évig megőrizte az eltemetett várost és megfojtott lakosait.

[wp_ad_camp_1]

A 18. században megkezdett folyamatos ásatások rengeteg tárgyat fedeztek fel, és bonyolult részleteket tártak fel Pompeji elítélt lakói mindennapi életéről is. Legyen akár egy üzletekbe vagy egy ház, vagy akár a város leggazdagabb családjainak villája, esetleg az istenek templomai, Pompeji-ban több látnivaló található, mint akármilyen más túra során. Íme néhány látnivaló, amelyek mindenképpen felkeltették érdeklődését és fantáziáját mindenkinek, aki Pompeji-t látogatja meg. Pompeji legrégibb építményeként az Apollo-templom a város fórumával szemben szemlélteti az építészeti stílus változásait, amelyek a 6. század elején kezdődtek. Az eredeti etruszk mintát a görögök módosították, majd a rómaiak bővítették a külső oszlopok kerületének hozzáadásával.

Míg a templom eredeti bronzszobrainak nagy része most a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban található, Apollo másolata és Diana istennő mellszobra áll a helyükön. A Pompeji romjai nyugati részén található a Vettii ház, amely a város egyik legjobban megőrzött római villája. A 62-es év a földrengés után felújított, friss, egységes formatervezésű, gyönyörű fekete háttérrel festett freskókkal, sárga és piros kerettel. Az egykor itt élő gazdag kereskedőkről nevezték el a komplexumot, ez kényeztesse is lakóit, és szórakozási lehetőségek sorozatával lenyűgözte vendégeit egy oszlopok által körülvett nagy központi udvaron. Érdemes tehát ide látogatni ha igazán érdekes látnivalókat tekintene meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs