2021. március 01.
A legcsodálatosabb vulkánok a bolygón

A vulkánok régóta mítoszok és legendák forrásai. Az ősi kultúrák számára a vulkánok erejét csak istenek vagy félistenek tetteként lehetett megmagyarázni. Ma már tudjuk, hogy a vulkánok valójában a földkéreg tektonikus mozgásának eredményei. De bár megértjük belső működésüket, mégis a természet olyan erejét képviselik, amely félelmetes és zavarba ejtő lehet. Itt található a legcsodálatosabb vulkánok listája a világon.

[wp_ad_camp_1]

A Yasur-hegy egy aktív vulkán a Vanaatu Tanna-szigeten, 361 m (1144 láb) tengerszint feletti magassággal. A vulkán ragyogása vonzotta James Cook kapitányt az első európai útra a szigetre 1774-ben. Ez a világ egyik legkönnyebben elérhető élő vulkánja. Bárki járhat erre, és leskelődhet tüzes hasában. Kitörései tűzzel, kénnel és repülő hamuval általában óránként többször is előfordulnak. Cotopaxi Ecuador második legmagasabb csúcsa, 5897 m (19 347 láb) magasságot ér el. A vulkán a világon található néhány egyenlítői gleccser egyike, amely 5000 méter (16 400 láb) magasságból indul. A hegy Quito felől jól látható a láthatáron. A Cotopaxi az egyik legaktívabb vulkán a világon, 1738 óta több mint 50 kitöréssel. A Cotopaxi hatalmas kitörésének legfőbb veszélye a jég folyása lenne a gleccseréből.

A Gunung Bromo egy aktív vulkán, amely a Tengger-hegység része Kelet-Jáván. 2329 méter (7641 láb) magasságában nem a hegylánc legmagasabb csúcsa, de ez a legismertebb. A terület Java egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. A vulkán tetejét lefújták, és a benne lévő kráter folyamatosan fehér, kénes füstöt vetít. Finom vulkanikus homok, a Laut Pasir (homoktenger) veszi körül. Az összhatás nyugtalanítóan földöntúli, különösen a Tengger-hegység körüli buja zöld völgyéhez képest. Krakatoa (Gunung Krakatau) vulkanikus sziget Java és Szumátra között. A Krakatoa hegy kitörése 1883. augusztus 26–27 között a modern és a nyilvántartott történelem legsúlyosabb vulkáni eseményei közé tartozott. A kitörés 200 megatonna TNT-vel volt egyenértékű.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs