2022. január 30.
A kutyának az ágyban a helye?

Mára már rengeteg kutya szinte családtagként tölti a mindennapjait, és sok családban szinte gyerekként kezelik. Ennek megvan a jó és a rossz hozadéka egyaránt és kétségtelen, hogy sokan nem értenek egyet azzal, hogy egy állat ilyen szerepet tölt be.

Egy vérbeli kutyást azonban aligha érdekel más emberek véleménye és ez így is van jól. Egy kutya ugyanis olyan szeretetet – és hűséget – nyújt, amire még sok ember sem képes. Azonban van a kutyatartásnak egy igen sarkalatos pontja, amin még a legelszántabb eb szeretők is képesek összevitatkozni. Nevezetesen az, hogy a kutya egy ágyban aludjon a gazdájával, vagy sem. Sok gazdinál ez nem is kérdés, hisz el sem tudják képzelni az éjszakákat a szuszogó bundás barátjuk nélkül, ám legalább ennyien vélekednek úgy, hogy mindennek van határa, és a hálószoba az szent és sérthetetlen terület. De az ízlések és pofonok kérdésén túl, van-e jelentősége annak, hogy felengedjük az ágyra a kutyát, vagy nincs?

Legelőször is tisztázzunk egy nagyon fontos tényt. Ha egyszer megengedjük a kutyának, hogy felmenjen az ágyra és ott aludjon velünk, akkor onnantól kezdve csak nagyon kemény harcok árán fogjuk tudni leszoktatni erről. Vagy még úgy sem. Ez tehát mindenképpen előre határozzuk el, jól gondoljuk át, mert nem nagyon van visszaút. Ha eldöntöttük a kérdést, akkor már csak azt kell mérlegelni, hogy van-e bármiféle egészségügyi kockázata az állattal alvásnak. Amennyiben a legkevésbé is allergiások vagyunk, akkor szinte biztos, hogy nem a legjobb döntés felengedni magunk mellé éjszakára, ilyenkor ugyanis még inkább súlyosbodnak a tünetek. Ugyancsak fontoljuk meg az együttalvást abban az esetben, ha rossz alvók vagyunk és egyébként is felébredünk minden apró neszre, hisz ez esetben az állat mocorgása sokszor felriaszthat majd. Azt talán mondani sem kell, hogy amíg a kutya nem szobatiszta, addig semmiképpen se aludjunk vele, és az életmódjától függően – például ha az egész napot a kertben tölti az állat – a higiénia is fontos kérdés, hisz vannak kutyafajták, amelyek nem a tisztaságról híresek, és a bundájukon bizony az összes kórokozót felvihetik mellénk. Alaposan fontoljuk meg tehát, hogy együtt alszunk-e négylábú barátunkkal, vagy inkább kialakítunk neki egy helyet az ágy lábánál, ahol nyugodtan szunyókálhat a gazdi közelében.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs