2016. március 22.
A kutyák háziasításának története

A kutyák háziasításának története a kutya és a farkas egyik mára már kihalt fajtájával való háziasítására vezethető vissza, és kezdete körülbelül 10.000-100.000 éve volt. Németországban feltártak egy majd 33.000 éves kutya állkapocs csontját, ami a legkorábbi háziasított kutya maradványa lehet.

[wp_ad_camp_1]

Olyan vélemények is léteznek, melyek szerint a kutyák 125 ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberrel együtt. Ez a vélemény viszont alaptalannak bizonyult, hiszen nem találtak soha olyan vadkutyát, amely nem elvadult, hanem házasítás előtt állapotban volt. A vadkutyák, a farkasok és az emberek vadászati módszerei valószínűleg hasonlóak voltak, azonban vetélytársak helyett mégis szövetségesek lettek a fizikai adottságok miatt. Az első lépés a fajok együttműködésében valószínűleg az lehetett, hogy a tűz körül ülő ember nem egy követt vágott a farkashoz, hanem egy csontot. Leletek bizonyítják, hogy azok az emberek akik kutyákkal vadásztak könnyebbe ejtettek el nagytestű állatokat.

A háziasítás során a kutyákkal szigorúbb szelekciót alkalmaztak az emberek, ezért a kutyák viselkedése sokban eltér a farkasétól. A kutyák könnyebben működnek együtt az emberekkel, egyszerűbben elfogadják az ember irányítását. Ezekben a kutyákban nincs már meg a szigorú élelembirtoklás, hiszen míg egy farkaskölyök eszeveszetten védi a falatot, addig egy kutyakölyöktől könnyedén el lehet venni. A társasági kutyákon kívül minden más kutya munkára lett kitenyésztve, amit jobb, ha figyelembe vesz az állat tartásakor. A kutyák háziasításával kapcsolatban 3 kísérletet is végeztek: a Beljajev-kísérletet, az ELTE kísérletet, valamint a Wolf Science Center-ben zajló kísérletet. A kutyák háziasítása tehát több ezer éves múlttal rendelkezik, és máig rengeteg teória kering a témáról.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs