2016. január 18.
A kutyaház téliesítése

A kutyaház téliesítése roppant fontos feladat, hiszen a kutyusunk számára megfelelő védelemre van szükség a hideg ellen, különösen abban az esetben, ha nem rendelkezik megfelelő bundával. A különböző fajta kutyák különböző szőrzettel és hidegtűréssel rendelkeznek; a husky kutyák remekül tűrik a legzordabb téli időjárást is, de ez nem mondható el minden fajtáról. Nem csak a szőr típusa és vastagsága lehet döntő, hanem a kutya belső hőtartása is és hőtűrése is.

[wp_ad_camp_1]

A kutyák alapvetően jól bírják a hideget, ezért a legtöbb fajta esetében nincs szükség fűtött szállásra. Egyes fázósabb fajták, például az agarak rendkívül érzékenyek a hidegre, de általánosságban a kutyáknak elegendő védelmet jelent egy huzattól védett, kibélelt kutyaház. A hideg elleni védekezés elsősorban azért fontos, mert a hosszan tartó hideg károsíthatja a négylábú kedvenceink ízületeit, illetve a szilárd állapotban fogyasztott folyadék (hó falása) is egészségi kockázatot jelent.

A kutyaház téliesítése során oda kell figyelnünk arra is, hogy lehetőség szerint minél inkább védjük a kutyaházat a széltől. Próbáljuk úgy elhelyezni, hogy a hideg északi szél ne érje közvetlenül. Nagyszerű megoldást jelent az is, ha a kutyaól oldalait vékony hungarocell lappal szigeteljük le. Egyes kutyák kényszert éreznek, hogy ezt az újonnan érkezett lapot szétrágják, ezért egy borításra lehet szükség. Ma már kaphatók úgynevezett hőfüggönyök, amelyeket kifejezetten kutyaházak ajtajaira terveztek; ez az egyszerű felszerelés segítséget jelent a kutya teste által termelt hő benntartására. Ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat, biztosak lehetünk benne, hogy a négylábú barátunk nem fázik a zord hideg éjszakákon sem. Csupán némi odafigyelésre van szükség és a kedvencünk hálás lesz a gondoskodásért.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs