2020. november 09.
A közönséges barázdásbálnák az Elefánt-sziget körüli vizeknek kedveznek

A kereskedelmi célú bálnavadászat korszakában a bálnákra olyan intenzív vadászatot folytattak, hogy a déli féltekén a lakosságuknak csak egy kis százaléka maradt életben, és a tengerbiológusok ma is keveset tudnak a világ második legnagyobb bálnájának életéről.

[wp_ad_camp_1]

Emiatt az Alfred Wegener Intézet, a Helmholtz Sarki és Tengeri Kutatási Központ (AWI) és a Johann Heinrich von Thünen Tengeri Halászati ​​Intézet kutatói olyan tanulmányt készítettek amely azt mutatja, hogy a bálnák nagy része rendszeresen használja a krillekben gazdag vizeket, vagyis az Elefánt-szigetet. Erről bizonyítékot nyújtanak a víz alatti hangfelvételek a régióból, ahol május csúcs hónapjában rengeteg bálna hangja hallatszik, így az egyes hívások valóságos hangzavarokká olvadnak össze, amint arról a kutatócsoport most beszámol a folyóiratban (Royal Society Open Science). Ennek fényében a tengerbiológusok védintézkedéseket szorgalmaznak e fontos élőhely érdekében, hogy ne veszélyeztessék a bálnaállomány látszólagos helyreállítását.

Elke Burkhardt, az AWI tengerbiológusa annál is inkább meglepődött, amikor 2012 késő nyarán, miközben a Skóciai-tengeren végzett expedíción a német Polarstern kutató jégtörő fedélzetén több mint száz bálnát számolt az északi vizeken az elefánt-szigeten. Ez véletlenszerű találat volt, vagy azt jelentette, hogy a világ második legnagyobb bálnája ilyen nagy számban gyűlt itt rendszeresen? És ha igen, miért? A kérdés megválaszolására Burkhardt és csapata 2013 januárjában kikötőt telepített két víz alatti akusztikus felvevővel és egy eszközzel, amely meghatározta az élelmiszerellátást a sziget északnyugati partvidékén. Három éven keresztül, 2013 januárjától 2016 februárjáig a műszerek rögzítették a víz alatti világ hangzásképét, és adatokat gyűjtöttek a felső vízoszlop élelmiszerellátásáról. Ezzel segítettek azonosítani a déli bálna egyik legfontosabb élőhelyét.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs