2021. augusztus 10.
A korallzátonyok hatékonyabb védelme az éghajlatváltozástól

A hőtűrő koralloknak különböző mechanizmusai vannak a hőstresszre való reagálásra. Erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, köztük a konstanzi biológus professzor, Christian Voolstra professzor jelenlegi tanulmánya, amely a Molecular Ecology -ban jelent meg.

A csapat megvizsgálta a Vörös -tengeri sima karfiolkorall (Stylophora pistillata) hőterhelésére adott válaszait a Coral Bleaching Automated Stress System (CBASS) és a molekuláris elemzések kombinálásával, hogy azonosítsa a különböző hőtűrés típusait. Az eljárást világszerte kell alkalmazni, és a megfelelő eredmények elősegíthetik a korallok célzottabb védelmét az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Az éghajlatváltozás következtében a korallok világszerte pusztulnak. Néhány évtizeden belül a globális korallállomány a felére csökken, és helyileg alkalmazkodott hőtűrése miatt sok korall rosszul van felkészülve arra, hogy reagáljon az óceáni hőmérséklet további emelkedésére. Egyes korallok azonban ügyesebbek a hőstressz kezelésében, mint mások.

Annak érdekében, hogy tisztázzuk azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak a korallok magasabb hőtoleranciájához, Voolstra és munkatársai tavaly új mobil tesztelési rendszert vezettek be – a Coral Bleaching Automated Stress System (CBASS) rendszert. A rendszer lehetővé teszi a különösen ellenálló korallok gyors azonosítását. “Ez a vizsgálati eljárás számomra egy kis forradalom, mert lehetővé teszi a kutatók és a természetvédők számára egyaránt, hogy felmérjék a korallok ellenálló képességét bárhol a Földön, és megtudják, mennyire veszélyeztetettek az egyes korallzátonyok, anélkül, hogy költséges és kifinomult technológiára lenne szükség” – írta Voolstra. A mostani tanulmányban a kutatócsoport a tesztelési rendszer segítségével értékelte a sima karfiolkorall hőtűrését a Vörös -tenger különböző régióiban.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs