2016. november 30.
A kisbabák fejlődési szakaszai egyéves korig

A kisbabák bearanyozzák a szülők, valamint a hozzátartozóik napjait is! Egy szülő azonban akkor a legvidámabb és legboldogabb, amikor azt látja, hogy gyermeke egészséges, és hogy jól fejlődik. Cikkünkben leírjuk azt, hogy a koruknak megfelelően hogyan fejlődnek a csecsemők egyéves korukig.

[wp_ad_camp_1]

Az első hónapban hason fekve fel tudják emelni fejecskéiket, figyelemmel tudják követni az arcokat, és néhány esetben már mosolyognak is. A második hónapban már gőgicsélnek, felfedezik saját kezeiket, mosolyognak, nevetnek, fel tudják emelni fejüket és vállukat hason fekve. A három hónapos gyermek már szemével tudja követni a tárgyak mozgását, átfordulhat a hasáról a hátára, össze tudja tenni kezecskéit. A négy hónapos gyermek már visszagagyog, amikor beszélünk hozzá, mosolyog, nevet, megfogja a játékokat, ha fogjuk saját lábain meg tudja tartani magát, néhány esetben már kibújnak az első fogacskák. Az öt hónapos gyermek már tud játszani saját kezeivel és lábaival, és szájába tudja venni a tárgyakat. A féléves gyermek már utánozni tudja a beszédet, tud ülni, át tudja tenni a tárgyakat egyik kezéből a másikba, egyes esetekben elkezdi a mászást is.

A hét hónapos gyermek gyakran fél az idegenektől, maga elé tudja húzni a tárgyakat, és néhány gyermek ilyen korban már képes integetni a kezével. Nyolc hónapos korban a gyermek már gyakran fejével keresi az eldugott tárgyakat, rá tud mutatni a tárgyakra. A fejlettebb gyermekeknél ebben a korban előfordul, hogy kezeikkel felvesznek tárgyakat. A kilenc hónapos gyermek már szótagokat kombinál, tud járkálni a bútorokba kapaszkodva. A tíz hónapos gyermek gyakran tárgyakat pakol például dobozba és néhány szót ki tud ejteni helyesen. A tizenegy hónapos gyermek már le tud hajolni állva, míg az egyéves gyermek imitálja mások viselkedését és képes egyedül járni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs