2019. november 28.
A kipufogó füst különféle színei

A kipufogó füst színe mindenképp problémára utal, azonban a többség erről nem vesz tudomást, még akkor sem, ha érzékeli a problémát. Ennek oka, hogy a vezető elől ül, a kipufogó meg hátul, a füst is arra távozik, mégis minek idegeskedjen az ember?

[wp_ad_camp_1]

A kipufogó különféle színeiről ide kattintva tud bővebben olvasni. A fekete füst legtöbbször a hibás turbófeltöltőre utal. Általában az a gond, hogy a turbófeltöltőben nem megfelelő a turbónyomás. Ugyanakkor a túlzott üzemanyagégetés is állhat a háttérben. Ekkor a beömlésben fontos szerepet betöltő szenzorokat, a légszűrőt, valamint az injektorokat érdemes megvizsgálni. Emellett az is lehet, hogy az üzemanyag-vezeték elzáródás okozza a problémát. A fehér füst alapvetően nem is füst, hanem sokkal inkább gőz. A hideg hónapokig nem jelent különösebb problémát. A hideg hónapokban, vagyis ősszel vagy télen érzékeljük a problémát, akkor a hidegindítás következtében elpárolog a kipufogóban lecsapódott pára. Ha a jelenség tartósan fennáll, akkor mindenképp érdemes szervizbe vinni az autót.

Elképzelhető, hogy a kipufogóból furcsa, kékes füst árad ki, ekkor szinte biztos, hogy a motor olajat éget. Ez azért van, mert az olaj bejutott az égéstérbe, ahol égni kezd. Ennek oka a hibás vagy sérült dugattyúgyűrű, szelepvezető, valamint szelepzár. Ha az olajfogyasztás kismértékű, akkor ez nem nagy gond, azonban, ha nagy mértékű, akkor érdemes felkeresni egy szervizt. A szürke füst számos problémára utalhat, például olajfogyasztási problémára, de akár a turbófeltöltő hibájára is. Mindenképp érdemes ekkor meggyőződni az olajszintről. Viszont, ha biztosra akar menni, akkor érdemes ellátogatni egy szervizbe, ahol pontosan megmondják a hiba okát és a megoldást, amivel ezt ki lehet küszöbölni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs