2015. november 08.
A kézfogás árulkodó

A kézfogás nagyon sokat elárul rólunk. Ha jó emberismerővel kerülünk szembe, szinte azonnal levonja a többé-kevésbé pontos diagnózist; magabiztosak vagyunk-e, szimpatizálunk-e vele, kínosan érezzük-e magunkat a társaságában…

[wp_ad_camp_1]

A kézfogásnak nagy jelentősége van egy állásinterjún, üzleti megbeszélésen, de akár a magánéletben is. Szerencsére némi „önvizsgálattal” sokat segíthetünk a dolgon; nincs más teendőnk, mint megkérni egy ismerősünket, hogy fogjon velünk kezet, majd kielemezni a viselkedésünket.

A leggyakoribb hiba a gyenge, férfiatlan, lagymatag kézfogás. Ez a fajta kézfogás nem tartalmaz semmilyen szívélyességet, így hölgyek esetében is kerülendő. A protokoll szakértők gyakran döglött hal kézfogásnak nevezik, ugyanis a partner keze szinte élettelenül terül el a másik markában. Az ilyen kézfogás a magabiztosság és a céltudatosság hiányára utal, de szerencsére némi gyakorlással menthető a helyzet. Hölgyek esetében a gyengéd kézfogás sem indokolja ezt a fajta döglött hal módszert…

Persze túlzásokba sem szabad esni… A túlzottan erős kézszorítás épp olyannyira neveletlenség, mint a lagymatag kézfogás. A túl erős kézfogás nem a magabiztosság jele, hanem a gorombaságé és az ormótlanságé. Mindenképpen változtassunk a viselkedésünkön, ha túlzásokba estünk, hiszen az ilyen jellegű viszonyulás a partnerben is ellenérzést vált ki. Ez pedig mind a magánéletben, mint az üzleti szférában megengedhetetlen.

Gondoskodjunk arról, hogy képesek legyünk a helyes kézfogásra; legyen határozott, de nem bántóan szoros, a tenyerek simuljanak egymásba, a rázó mozdulatok legyenek mérsékeltek és szívélyesek, mindeközben pedig tartsunk szoros szemkontaktust. Ha így viselkedünk, biztosan jó benyomást teszünk a partnerünkre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs