2015. július 08.
A kávé rossz és jó tulajdonságai az emberi szervezetre

A kávé nagyon kedvelt ital a világon. Rengetegen fogyasztják, élénkítő hatása miatt, és azért is, mert finom jellegzetes aromája van. A kávé a világ legnépszerűbb élénkítő itala, a tea mellett. Hogy melyik a népszerűbb, azt nehéz eldönteni.

[wp_ad_camp_1]

A kávénak meg vannak a maga előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai is az emberi szervezetre nézve. Előnyös tulajdonságnak mondható az élénkítő hatás, és az, hogy a kávé ébren tart. Jó hatással van az anyagcserére, napi két-három csésze kávé fogyasztása egészséges. A kávé kevés koffeint tartalmaz, ez az anyag, ami élénkít és ébren tart. Néhány teafajtában sokkal több koffein található meg. Ez nem annyira köztudott. A kávé, élénkítő hatása a pozitív tulajdonságaihoz írható, míg az, hogy szárít, a negatív oldalra írható. A kávé ugyanis szárít is. Megviseli a szívet is, ezért nem szabad túl sokat fogyasztani belőle, mert rossz hatással van az érrendszerre, és érszűkületet is okozhat. A túl sok kávé fogyasztása elszínezi a fogakat is, ezért ez ismét a negatív oldalra írható. A kávé fogszínező hatása elég kellemetlen.

A kávénak egyként vannak jó és rossz hatásai az emberi szervezetre, ezek körülbelül egálban vannak, az előnyök ellensúlyozzák a hátrányos tulajdonságokat. A kávé a legtöbb ember által közkedvelt fogyasztási cikk. Egy csésze kávé körülbelül 4-5 óráig is hat, míg a tea hatása 10-12 óráig is eltart. A kávé hozzátartozik a gyors élethez, egy kávét könnyebb ”bekapni”, míg a tea lassúbb, időigényesebb. A kávé túlzott fogyasztása a magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. A kávé leginkább a szív- és érrendszeri panaszokkal áll összefüggésben, ezért aki szívpanaszokkal küzd, kerülje a kávé fogyasztását. Ez is a kávé negatív tulajdonságai közé tartozik. Ezzel ellentétben a kávé inkább pozitív hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs