2020. április 02.
A kádban fürdés csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait

A rendszeres kádfürdőzéshez a szívbetegség és a stroke által okozott halál alacsonyabb kockázata kapcsolódik, jelzi a Heart folyóiratban online közzétett tanulmány. Kimutatták azt is, hogy minél tovább fürdik,  annál előnyösebb a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

[wp_ad_camp_1]

A napi forró fürdő látszólag sokkal egészségesebb, mint hetente egyszer vagy kétszer fürdeni, ezt mutatják az eredmények. Ez egy megfigyelő tanulmány, és mint ilyen, nem tudja megállapítani az okát, mert a fürdési gyakoriság változásait nem figyelték meg a megfigyelési időszak alatt. A japán fürdőzés tipikus stílusa magában foglalja a vállmagasságig vízbe merülést, és ez kritikus tényező lehet. A kutatók szerint azonban a korábban közzétett kutatások rámutattak a hőhatás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése közötti kapcsolatra: ez azért van, mert a hőnek a testre gyakorolt ​​hatása nem különbözik a testmozgástól. “Megállapítottuk, hogy a gyakori fürdés szignifikánsan társult a magas vérnyomás kockázatával, ami arra utal, hogy a kád fürdésnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára gyakorolt ​​kedvező hatása részben a hipertónia kialakulásának csökkent kockázatából származhat” – írják a kutatók.

Elismerik, hogy a forró fürdő nem jelent kockázatot, különösen, ha a hőmérséklet túl magas, ezt dr. Andrew Felix Burden mondta ki. “Nincs kétségünk afelől, hogy a forró vízben való fürdés akár veszélyes is lehet, és az ebből adódó halálesetek növekszenek az életkorral, valamint a víz hőmérsékletével” – írja. Noha valószínű, hogy maga a szív- és érrendszeri betegség nem oka ezeknek a haláleseteknek, valószínűleg a túlmelegedés, ami zavart és fulladást okoz, javasolja. “Vizsgálni kell a forró vízbe merítés potenciális kardiovaszkuláris előnyeit” – mondja. “Időközben óvatosnak kell lenni, mivel az ilyen fürdés magasabb halálozási okot is jelenthet.”

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs