2022. november 02.
A jázmintea egészségi előnyei

A jázmin tea egyfajta tea, amelyet a jázmin növény virágainak aromájával illatosítanak. Általában zöld tea alapú, de néha fekete vagy fehér teát használnak helyette. A közönséges jázmin (Jasminum officinale) vagy a sampaguita (Jasminum sambac) virágait a tealevelek mellé rakják, vagy keverik a tárolt teával, lehetővé téve az illat behatolását.

Mivel a jázminteát jellemzően zöld tea levelekből készítik, számos olyan erőteljes egészségügyi előnyt biztosít, mint a zöld tea ivása. A jázmin tea erős növényi alapú vegyületeket tartalmaz, amelyek polifenolokként ismertek. Ezek antioxidánsként működnek a szervezetben, és megvédik sejtjeit a szabad gyökök károsodásától. A tanulmányok összefüggésbe hozták a szabadgyökök okozta károkat a szívbetegségekkel és a rák számos típusával. A zöld teából készült jázmin tea tele van polifenollal, úgynevezett katekinnel. A zöld teában található egyik különösen erős katechin az epigallocatechin-gallát (EGCG), amely számos előnnyel jár, beleértve a fogyást és a jobb vércukorszint-szabályozást, valamint a szív és a száj egészségét.

A jázmin tea fogyasztása segíthet a fogyásban, mivel felgyorsítja az anyagcserét. A jázmintea polifenoljai segíthetnek megvédeni a szívbetegségektől azáltal, hogy megakadályozzák az LDL (rossz) koleszterin oxidációját és potenciálisan eltömítik az artériákat. A jázmin tea általában zöld teán alapul, amely tele van katekinekkel. A katechinek a polifenolok egy csoportjai, amelyek segíthetnek megvédeni önt a fogszuvasodástól azáltal, hogy elpusztítják a lepedékképző baktériumokat, például a Streptococcus mutans-t. A jázmin tea koffeint és L-teanint tartalmaz, amelyek miatt éberebbnek érezheti magát. Ráadásul mindemellett javíthatja a rövid távú memóriát, ami szintén említésre méltó előnye.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs