2022. január 26.
A húsvéti kaktusz nevelése és gondozása

Szeretne egy kis színt varázsolni otthonába? A húsvéti kaktusz tökéletes választás! A fehértől a piroson át a liláig terjedő virágzatával ez a hosszú életű, könnyen termeszthető növény népszerű választás a kezdők és a tapasztalt szobanövények szerelmesei körében egyaránt.

Ez a brazil esőerdőkben őshonos trópusi kaktusz a húsvéti ünnepek körüli gyönyörű és szapora virágzásáról ismert. Míg a húsvéti kaktusz (Rhipsalideae gaertneri) a jól ismert karácsonyi kaktuszhoz és a hálaadási kaktuszhoz kapcsolódik, abban különbözik, hogy a Rhipsalideae család része, szemben a Schlumbergera családdal. Ezt a három ünnepi kaktuszt nehéz megkülönböztetni, mivel mindegyikük hasonló növekedési szokásokkal, levélformával és virágzással rendelkezik; a húsvéti kaktuszok azonban simább levelekkel rendelkeznek, kevesebb gerinccel, mint a karácsonyi vagy hálaadási kaktuszok, ami megkülönböztető jellemző. Bár a kaktuszfélék családjába tartoznak, a húsvéti kaktuszok egészen más gondozást igényelnek, mint a tipikus sivatagi kaktuszok. Hidegebb hőmérsékleten fejlődnek, nem tolerálják a közvetlen napsütést, és tápanyagban gazdag talajt igényelnek. A húsvéti kaktuszok Brazília esőerdőiben őshonos epifita kaktuszok. Epifitaként a húsvéti kaktuszok természetes élőhelyükön nem a talajban, hanem sziklákon, fákon és            más növényeken nőnek.

A húsvéti kaktuszok lenyűgöző virágzásukról ismertek, és az egészséges növények bőségesen virágoznak, ha megfelelő körülményeket biztosítanak nekik. A húsvéti kaktuszok jellemzően a tél végén és kora tavasszal virágoznak, és hosszú éjszakákra és hűvös hőmérsékletre van szükségük virágzásuk előtt. A nyár végén hagyja abba a húsvéti kaktusz műtrágyázását, és a tél közepéig csökkentse az öntözést. Ezek a stresszes körülmények elősegítik a kora tavaszi termékeny virágzást.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs