2022. február 04.
A home office előnyei és hátrányai

Az utóbbi években hazánkban is egyre inkább terjed a home office, azaz a távmunka. Otthonunk kényelméből elvégezni a napi feladatainkat, ez egy mindenki számára csábító felállás. De valóban jól jár ezzel a munkáltató és a munkavállaló egyaránt?

Vitathatatlan, hogy az alkalmazottként dolgozó emberek jelentős hányada sokszor eljátszott már a gondolattal, hogy inkább nem kel fel reggel és lesz ami lesz (aztán persze végül mindenki pontosan beért munkakezdésre), de legalábbis azzal biztosan, hogy mennyivel jobb lenne, ha otthonról dolgozhatna. Nyilvánvalóan vannak olyan gyakorlati munkakörök, amiknél a home office egyszerűen nem kivitelezhető – ne gondoljunk nagy dolgokra, ilyen például egy hegesztői állás -. Emellett azonban rengeteg olyan szakma van – az IT nagy része pl. -, ahol abszolút nem okoz problémát a távmunka, hisz a munkavégzés javarészt egy számítógépen történik, a kollégák pedig folyamatosan online kapcsolatban vannak amúgy is.

A kérdés nem is az, hogy a munkavállalónak miért jó, hisz egyértelműen időt, pénzt spórol – nincs munkába járás, nem kell kiöltöznie és sorolhatnánk -, a meglepő inkább az, hogy a kimutatások szerint a munkáltató is csak nyer a home office alkalmazottakon. A nagyobb cégek egyik legnagyobb kiadása ugyanis a városközpontokban fenntartott hatalmas irodaház, amelyre így már nincs szükség. Ez óriási csökkenést jelent a költségek tekintetében, s a megmaradt tőkét akár motiválásra is lehet fordítani. A távmunka azonban hordoz magában veszélyeket is. A legnagyobb gond általában épp a hirtelen szabadsággal van, hisz többé-kevésbé az embernek magának kell beosztania az idejét. Ez pedig sokszor nehezebb, mint amilyennek előzetesen gondolnánk, hisz nincs ott egy főnök, aki szól, nincsenek mellettünk a munkatársak, nincs verseny, és nem segít a csapat sem, ha épp nincs kedvünk dolgozni. Ezért a home office is tanulandó. Meg kell szokni, hogy félig a magunk urai vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk, hisz ugyanúgy felelősen el kell végezni a feladatainkat. Odafigyeléssel azonban a távmunkával mindenki csak jól jár.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs