2020. február 28.
A hatvanas évek női divatja

A 1960-as évek női divatja az évtized elejétől a végéig extrém stílusú volt. A korai években a divat bálványa Jackie Kennedy volt, tökéletes fehér gyöngyével és testreszabott öltönyruháival. Az évtized közepére Twiggy szupermodellnek köszönhetően a nők elméjüket és testüket olyan ruházatba öltöztették, amely nem igényel különösebb gondolatot vagy erőfeszítést.

[wp_ad_camp_1]

A szerénytől kezdve a „nincs olyan, hogy rövid” mondatig, az 1960-as években a divat sok szempontból változó volt. De ez  nem történt egyik napról a másikra. Jackie Kennedy stílusa tiszta, egyszerű, jól felszerelt, volt tökéletesen illeszkedő kiegészítőkkel. Nyakpántok nélküli ruhákat viselt, amelyek csak egy nagy felső gombbal voltak begombolva. Ésszerű, alacsony sarkú cipőt viselt (bár sok nő még mindig a magas sarkú cipőt részesítette előnyben). Ő volt az utolsó nő, pillbox kalapot viselt. Jackie nagyon nagy figyelmet fordított a megjelenésére, és az USA-ban és külföldön élő nők lelkesedéssel másolták stílusát. Mary Quant volt az 1960-as évekbeli másik divatbefolyás. Stílusa elmozdult a felnőtt divattól a játékos ifjúság irányába. Változatos ruhái  nagyon rövidek voltak, merész és színes mintákkal. Divatja, személyisége az 1960-as évek hátralévő részének divathangját adta meg.

Az 1960-as években a divat legnagyobb részét a gyermekkori visszatérés egész gondolata vezette. Az alaktalan mini ruhák hangsúlyozták a nő természetes formáját. A lapos és bokszos megjelenés elvette a nők íveit, és ismét kislányossá tette őket. Az ’50 -es évek swingruhájának szoknyája és szoros melltartó része a 60-as évek elején is folytatódott, de már kissé a térd felé értek ezek a ruhák. A ruhán a színek és a minták nagyobbak voltak, fényesebbek és egyszerűbbek,  szerény nyakkivágással és rövid  ujjakkal.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs